Kilometerstand controleren

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

 

Kilometerstand controleren, een van de belangrijkste zaken wanneer je een tweedehands auto gaat kopen. Ondanks strafbaarstelling van het terugdraaien van tellerstanden is het nog altijd een van de grootste vormen van fraude in de autohandel. Via deze pagina kom je alles te weten over tellerfraude en de mogelijkheden tot km stand controleren. Het zal je snel duidelijk worden waarom het zo belangrijk is de tellerstand te controleren en hoe je deze km stand check kunt uitvoeren. Onmiddellijk checken of de tellerstand logisch is? Maak gebruik van de kenteken online tool en kom erachter.  

 

Tweedehands auto kopen? Kilometerstand controleren!

 

kilometerstand controlerenWie een slimme aankoop wil doen bij het kopen van een tweedehands auto, moet enkele acties ondernemen. Zo is het ten eerste belangrijk om te achterhalen hoeveel eigenaren een auto heeft gehad en wat het bouwjaar van een auto is voor je het koopcontract tekent, maar is het bovendien belangrijk om de schadehistorie van een auto te controleren. En heb je dit alles gedaan, dan ben je nog steeds niet klaar om de koopovereenkomst te ondertekenen. Op dit moment moet je namelijk nog één ding controleren om een slimme investering te doen bij het kopen van een tweedehands auto: de tellerstand. Meer over het controleren van de tellerstand, lees je op deze pagina.  

 

Een teruggedraaide teller: het grootste risico van een occasion

 

kilometerstand controlerenBij het kopen van een tweedehands auto heb je altijd meer risico dan wanneer je een nieuwe auto koopt. Omdat er al eerder in een tweedehands auto gereden is, heb je bij dit soort auto’s namelijk altijd meer risico’s op (verborgen) mankementen, bepaalde defecten en problemen door slijtage. Het grootste risico dat je als koper van een tweedehands auto hebt bij het aanschaffen van een occasion, is het feit dat de tellerstand van een occasion teruggedraaid is. Het terugdraaien van de tellerstand van een auto betreft simpelweg het verlagen van de waarde op de kilometerteller van het voertuig, waardoor het net lijkt of de auto minder kilometers gereden heeft dan het voertuig in werkelijkheid heeft gedaan. De reden dat verkopers van tweedehands auto’s kiezen voor het terugdraaien van de tellerstand, is simpelweg het feit dat auto’s met een teruggedraaide tellerstand meer opleveren. Auto’s met een teruggedraaide tellerstand lijken namelijk minder kilometers gemaakt te hebben, wat betekent dat de auto’s zogenaamd minder slijtage hebben en dus van betere kwaliteit zijn. Je denkt dus een auto te kopen met een vrij lage waarde op de tellerstand en betaalt hier een eerlijk bedrag voor, maar in feite betaal je te veel voor een auto met een veel hogere tellerstand dan je gedacht had.  

 

Bescherm jezelf voor een miskoop

 

Wie wil voorkomen dat hij of zij slachtoffer wordt van tellerstandfraude, dient zichzelf te beschermen tegen deze vorm van fraude in de branche van tweedehands auto’s. Je kunt jezelf eenvoudig beschermen tegen tellerstandfraude door een zogeheten kenteken check uit te voeren. Een kenteken check wordt ook wel een kilometerstand check of een online kenteken check genoemd en betreft een online tool die je kan gebruiken voor kilometerstand checken. Zo maakt de tool gebruik van de kenteken voertuiggegevens in de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer om te controleren of de tellerstand van het voertuig overeen komt of in lijn ligt met de laatst genoteerde tellerstand, of niet. Doe je een kenteken check om te achterhalen of de tellerstand van een voertuig klopt, dan kun je jezelf eenvoudig behoeden van een miskoop. Het enige wat je nodig hebt om een kenteken check uit te voeren, is het kenteken van de auto die je wil controleren en de tellerstand die op dit moment wordt getoond in het betreffende voertuig. Ga je een tweedehands auto bekijken en wil je de tellerstand van deze auto controleren, dan dien je dus zowel het kenteken als de tellerstand van de auto te noteren. De tellerstand van de auto heb je altijd nodig voor km stand controleren, want deze tellerstand wordt bij het controleren vergeleken met de tellerstanden in de database. Heb je geen tellerstand, dan kun je dus geen controle uitvoeren.

 

 

De diverse uitkomsten van een kenteken check

 

Als je een kenteken check uitvoeren om te achterhalen of een voertuig een kilometer correctie heeft gehad, krijg je zelf niet te zien welke tellerstanden er voor het betreffende voertuig in de database zijn genoteerd. Zo krijg je geen overzicht van de laatst genoteerde tellerstanden, maar krijg je op basis van jouw ingevulde tellerstand eenvoudig en duidelijk te zien of de tellerstand die jij hebt ingevuld in lijn ligt met de tellerstanden in de database. De uitkomsten die je kunt krijgen bij het raadplegen van de database en NAP (Nationale Auto Pas), zijn de volgende:

  1. Km stand onlogisch: als je deze uitkomst krijgt bij het uitvoeren van de kenteken check, betekent dit dat de tellerstand die jij hebt doorgegeven niet in lijn ligt met de laatst genoteerde tellerstand(en) in de database van de RDW. Heb jij bijvoorbeeld een tellerstand doorgegeven van 121.466 en is de laatst genoteerde tellerstand hoger, dan is dit logischerwijs niet mogelijk zonder het terugdraaien van de tellerstand.
  2. Km stand logisch: krijg je deze uitkomst in het tellerrapport, dan betekent dit dat de door jou doorgegeven tellerstand in lijn ligt met de laatst genoteerde tellerstand(en) in de database. Krijg je deze uitslag, dan klopt tellerstand auto en kun je de betreffende auto dus zonder enige zorgen over een teruggedraaide tellerstand aanschaffen.
  3. Geen oordeel: naast een onlogische of een logische tellerstand, kun je ook de uitkomst ‘geen oordeel’ krijgen. In dit geval heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer simpelweg niet voldoende informatie om een goed oordeel te geven.

Op basis van de uitkomst van auto km teller checken, kun je eenvoudig bepalen of je deze auto aan wil schaffen.  

 

Veelgestelde vragen over tellerstand controleren

 

Ben je van plan om een tellerstand controle uit te voeren bij Autopas? Lees dan onderstaande veelgestelde vragen over auto kilometerstand controleren door en je weet precies waar je aan begint.

 

Is kilometerstand controleren gratis?

Kies je voor kilometerstand controleren, dan kun je dit helaas niet gratis doen. Zo dien je een kleine vergoeding te betalen om de database te mogen raadplegen voor een kilometerstand controle, die je eenvoudig kan voldoen door middel van iDeal. Overigens is de vergoeding voor een tellerstand controle maar erg klein, dus je hoeft niet veel geld te investeren om je op deze manier te behoeden van een miskoop.

 

Kan kilometerstand controleren op internet?

Het controleren van de tellerstand van een auto wordt altijd online gedaan. Dit betekent dat je een verbinding met het internet nodig hebt om een kenteken check uit te voeren, omdat het zonder internet niet mogelijk is om de database van de RDW te controleren.

 

 

Kan kilometerstand controleren import auto?

ChassisnummerHet controleren van de kilometerstand van een import auto is wel mogelijk, maar dit gaat wel op een andere manier. De reden dat het controleren van de kilometerstand van een import auto anders gaat dan het controleren van de kilometerstand van een Nederlands voertuig, heeft te maken met het feit dat een import auto geen Nederlands kenteken heeft. Dit betekent dat je het kenteken van de auto niet kan natrekken in de database, waardoor je geen informatie kan krijgen over de tellerstand van de auto. Wil je de tellerstand van een import auto controleren, dan dien je dit te doen aan de hand van het chassisnummer. Iedere auto heeft een chassisnummer, dus dit nummer kun je altijd gebruiken om de tellerstand van het voertuig te controleren.

 

 

 

 

Kan ik iedere Nederlandse auto controleren?

RDW kentekenAls een auto een Nederlands kenteken heeft, kan de tellerstand van de auto gecontroleerd worden door middel van een kenteken check. Of je nu kilometerstand controleren bmw wil doen of een ander automerk wil controleren: alles is mogelijk, als de auto maar een Nederlands kenteken heeft en dus voorkomt in de database.

 

 

Kan ik de tellerstand afronden bij de online check?

Als je een tellerstand controle uit gaat voeren, heb je altijd de huidige tellerstand van het voertuig nodig. Veel mensen denken dat het invullen van een afgeronde of geschatte tellerstand ook voldoende is voor een betrouwbare controle, maar in feite is dit niet het geval. Om een betrouwbare uitkomst te krijgen bij het uitvoeren van een tellerstand controle, is het namelijk belangrijk om de exacte tellerstand in te vullen. Rond de tellerstand dus nooit af en maak nooit een schatting, maar gebruik altijd de exacte tellerstand van het voertuig voor een betrouwbaar tellerrapport.

 

Wat moet ik doen bij een teruggedraaide tellerstand?

 

Krijg je bij het uitvoeren vakilometerstand controlerenn een kenteken check de uitkomst dat de tellerstand onlogisch is, dan wordt aangeraden om dit voertuig niet te kopen. Een auto met een teruggedraaide tellerstand kan je namelijk nooit de garantie bieden die een andere auto met een logische tellerstand wel kan bieden, simpelweg omdat je niet precies weet wat de tellerstand van de auto dan wel is. De tellerstand van de auto kan enkele honderden kilometers teruggedraaid zijn, maar met een beetje pech heb je te maken met een teruggedraaide tellerstand met wel duizenden kilometers. Omdat je nooit weet wat de echte tellerstand is, is het beter om de betreffende auto te laten staan. Wil je de auto toch erg graag aanschaffen, dan wordt wel aangeraden om over de prijs van de auto te onderhandelen. De verkoopprijs van de auto is namelijk gebaseerd op de teruggedraaide tellerstand, wat betekent dat de verkoopprijs omlaag moet gaan als er sprake is van een teruggedraaide tellerstand. Wil je de auto met de teruggedraaide tellerstand erg graag aanschaffen, dan is het dus wel aan te raden om over de prijs te onderhandelen met de opmerking dat de tellerstand van het voertuig niet klopt en de verkoopprijs dus lager moet worden.  

 

Kenteken opzoeken - Wat is er nog meer mogelijk

 

Naast kilometerstand controleren via de RDW check is er met dezelfde check nog meer te controleren. RDW online Biedt jou de mogelijkheid bijna alles over een auto te weten tekomen. Het enige wat je hoeft te doen is het kenteken natrekken met de RDW online check. Onderstaand een opsomming van de gegevens die je kunt natrekken, naar een aantal pagina van deze pagina's wordt in de tekst al doorgelinkt.

  • Voertuiggegevens - Kenteken informatie opvragen en inzicht krijgen in merk, model, kleur, motorinhoud, aantal deuren, uitvoering, enzovoorts.
  • Schadeverleden auto - Kenteken natrekken om erachter te komen of de auto in het verleden schade heeft gehad.
  • Aantal eigenaren auto - Erachter komen via de kenteken online check hoeveel eigenaren een
  • Waarde auto bepalen - Autowaarde bepalen met de kenteken check. Gedetailleerde autowaarde bepaling waarbij je inzicht krijgt in de dagwaarde, cataloguswaarde, nieuwwaarde, inruilwaarde, handelswaarde, sloopwaarde, advies aankoopprijs en advies verkoopprijs.
  • Bouwjaar auto opzoeken - Gebruik de kenteken check om het bouwjaar van een auto te achterhalen. Zo weet je precies wanneer de auto gebouwd is en kun je het aantal vorige eigenaren in perspectief zetten. Je ziet tevens wanneer de auto voor het eerst op kenteken is gezet.