Schadeverleden auto

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes. Als je daarnaar op zoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

Het schadeverleden opvragen is heel belangrijk als je een tweedehands auto zoekt. Er wordt veel gehandeld in ex-schadeauto's die vaak ernstige schade hebben. Voor weinig geld wordt alleen de zichtbare schade aan de auto hersteld. Soms wordt ook de km stand nog even teruggedraaid.

Daarna wordt de auto met maximale marge en verborgen gebreken doorverkocht. Het verbergen van gebreken is strafbaar, maar het herkennen van oude autoschade en het in gebreke stellen van een verkoper blijkt in de praktijk lastig. 

 

Als koper heb je een onderzoeksplicht

Het is daarom belangrijk dat je kunt aantonen dat je aan jouw onderzoeksplicht hebt voldaan. Als je dan te maken krijgt met verborgen ernstige schade die problemen veroorzaakt, dan kun je een rechtszaak beginnen.

Je kunt een miskoop voorkomen door goed onderzoek te doen naar het autoverleden. Via deze pagina kom je alles te weten over het controleren van het autoverleden en de risico's van ex- schadeauto's. Wil jij weten of je auto schade heeft gehad? Doe dan direct de schadecheck met de kenteken online check.

 

Auto kopen? Controleer het schadeverleden van de auto

Steeds meer mensen kiezen voor het kopen van een gebruikte auto en dit is niet zo raar. Er zijn veel tweedehands auto’s op de markt, die steeds vaker een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben. Daarom is de aanschaf van een tweedehands auto zeker een aanrader.

Wil je zo min mogelijk risico lopen bij het kopen van een tweedehands voertuig? Koop dan nooit zomaar een nieuwe auto, maar doe eerst een auto schade check om het schadeverleden van de auto te controleren.

 

schadeverleden auto

 

Wat is het schadeverleden auto?

Het schadeverleden van een auto is een overzicht van alle schades die de auto sinds het bouwjaar heeft opgelopen. Deze gegevens worden op basis van het kenteken opgeslagen. Dit geeft een duidelijk beeld van de geleden schade en de reparaties die zijn uitgevoerd om het te repareren.

Bekijk je de schadehistorie van een auto, dan kun je bijvoorbeeld zien dat de auto in 2020 lichte schade heeft geleden door een ongeval. Heeft een auto grote schade geleden en is het zelfs een ex-schadeauto, dan kun je dit ook in het rapport zien.

 

Het belang van de WOK status

Auto’s die schade hebben (gehad), kunnen een WOK-melding krijgen. WOK betekent Wachten Op Keuring. Dit betekent dat de auto onveilig is en de weg niet op mag, totdat de RDW de auto weer goedkeurt. Een WOK-status verdwijnt als de auto gerepareerd is. Je kunt met een kentekencheck en het gratis rapport altijd zien dat auto een WOK-status gehad heeft, ook al is er geen zichtbare schade meer.

 

Waarom moet ik het schadeverleden achterhalen en controleren?

Het controleren van de schadehistorie van een auto is echt een must als je een occasion gaat kopen. Doe je dit niet, dan kun je namelijk alleen maar op de verkooppraatjes van de handelaar af gaan.

Zonder duidelijk beeld van de staat van de auto weet je niet goed wat je koopt. Dat zorgt later vaak voor problemen. Helaas vergeten veel mensen bij het kopen van een occasion om een schadecheck te doen.

 

Verborgen schade komt vaak voor bij tweedehands auto's

Deze mensen komen er na het kopen van de auto vaak achter dat:

  • de auto van minder goede kwaliteit is dan verwacht,
  • de auto verborgen gebreken heeft door een aanrijding in het verleden,
  • de auto te duur is gekocht door bepaalde defecten.

Garages kunnen tegenwoordig zelfs de meest beschadigde auto’s weer als nieuw maken. Vaak zie je niet dat de auto schades heeft gehad dus een miskoop is snel gedaan. Ga daarom nooit alleen af op de praatjes van de verkoper en je eigen waarnemingen, maar doe altijd een extra controle om te voorkomen dat je achteraf baalt.

 

Hoe werkt het uitvoeren van een schadecheck auto?

Veel mensen denken dat het uitvoeren van een gratis schadecheck ingewikkeld is en lang duurt, maar dat is helemaal niet het geval. Welke stappen je precies moet volgen, lees je in onderstaand stappenplan.

damage history car

Stap 1: schrijf het volledige kenteken op van de auto die je wilt controleren. Als je het kenteken uit je hoofd weet is dit niet nodig, maar vaak is dit bij het kopen van een gebruikt voertuig niet het geval. Het is belangrijk dat je exact hetzelfde kenteken gebruikt voor het controleren van het autoverleden bij RDW online.

 

Stap 2: vul het kenteken van de auto in bij een schade check tool en verstuur jouw aanvraag. Als je dit hebt gedaan, wordt het kenteken opgezocht en de bijbehorende informatie verzameld.

 

Stap 3: als het kenteken in de database gevonden wordt, krijg je alle voertuiggegevens op een aparte internetpagina te zien. Zo zie je onder andere om welk merk en model auto het gaat, maar ook wat het bouwjaar van de auto is en of de auto wacht op keuring. Zoek de informatie over het schadeverleden van de auto op en bekijk de schades nauwkeurig.

 

Stap 4: print het rapport of sla het op als PDF. Ga je een auto bekijken en wil je de verkoper confronteren met de informatie die je hebt gevonden na het uitvoeren van de kenteken check voor autoschade? Dan kun je een uitdraai van het rapport meenemen.

 

Als je het schadeverleden rapport van de auto hebt ingezien, kun je zelf bepalen of je het voertuig nog wilt kopen. Blijkt na auto checken op schade dat het om een ex-schadevoertuig gaat en wil je geen schadeauto kopen? Dan is het beter om de auto te laten staan. Zijn er wat kleine mankementen waar de verkoper over gesproken heeft en gaat het hier om onbelangrijke zaken of kleine defecten? Dan kun je eventueel de auto kopen.

 

Kan schadeverleden van de auto checken ook voor import auto’s?

Import auto’s zijn auto’s die uit het buitenland worden geïmporteerd en hier in Nederland worden verkocht. Omdat import auto’s vaak voordeliger zijn dan auto’s uit eigen land, kiezen steeds meer mensen voor het aanschaffen van een buitenlands voertuig. Helaas komt het regelmatig voor dat import auto’s eigenlijk schade-auto's blijken te zijn en dat mensen die een import auto hebben aangeschaft een verkeerde investering hebben gedaan. 

 

Het voordeel van een schadeverleden rapport

Wil je dit voorkomen, dan is het ook in dit geval belangrijk om zo veel mogelijk voertuiggegevens van een auto te verzamelen. Het enige probleem bij het verzamelen van voertuiggegevens van een import auto, is het feit dat de voertuiggegevens van import auto’s niet in de database van de RDW te vinden zijn.

Dit komt omdat de RDW alleen gegevens van Nederlandse voertuigen verzamelt en dus geen informatie heeft over auto’s die in het buitenland rondrijden. Wil je het schadeverleden van een import auto achterhalen, dan kun je dit dus niet doen door middel van een kenteken check.

Wat je in dit geval wel kan doen, is het controleren van het chassisnummer van het voertuig om te achterhalen of de auto in kwestie schade heeft gehad in het verleden. Iedere auto heeft een chassisnummer, dus het controleren van het chassisnummer van een auto om het schadeverleden van een voertuig te achterhalen is altijd mogelijk.  

 

 

 

Andere tips voor het kopen van een tweedehands auto

Naast het controleren van het schadeverleden van een voertuig, zijn er ook andere manieren om het risico van het kopen van een gebruikt voertuig te beperken. Volg je onderstaande tips, dan kun je het risico van een tweedehands auto eenvoudig beperken en voorkomen dat je een miskoop doet:

  1. Controleer de tellerstand van het voertuig dat je wil kopen door middel van een kilometerstand controle. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is het kenteken van de auto en de huidige tellerstand van het voertuig.
     
  2. Controleer het aantal eigenaren van een auto door middel van een kenteken check. Is een auto in drie jaar tijd in het bezit geweest van tien verschillende eigenaren, dan zegt dit veel over het voertuig in kwestie.
     
  3. Auto waarde bepalen en vergelijken met de verkoopprijs. Is de verkoopprijs wel realistisch als je naar de dagwaarde van de auto kijkt? Zo niet, dan kun je nog proberen te onderhandelen over de verkoopprijs.
     
  4. Bouwjaar auto opzoeken en erachter komen of de gegeven leeftijd door de verkoper klopt. Blijkt dit niet te kloppen dan is er iets goed mis.
     
  5. Kenteken voertuiggegevens controleren met de door de verkoper verschafte informatie. Check of het merk, model, type, kleur en alle andere algemene voertuiggegevens overeenkomen met die op de kentekenpapieren en in de advertentie.
     
  6. Controleer of de verkoper alle voertuigverplichtingen na komt. Zo kun je zien of de auto daadwerkelijk een geldige APK keuring heeft, WA verzekerd is en niet als gestolen geregistreerd staat.