Schadeverleden auto

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

 

Schadeverleden auto natrekken, zeer belangrijke check bij aankoop van een tweedehands auto. Er wordt veel gehandeld in ex schadeautos. Deze worden hersteld tegen minimale kosten en met maximale marge en verborgen gebreken doorverkocht. Uiteraard is gebreken verbergen strafbaar, toch blijft het herkennen van oude autoschade en vervolgens in gebreken stellen van een verkoper lastig. Het is daarom belangrijk om te kunnen aantonen dat jij aan jouw onderzoeksverplichting hebt voldaan. Kun je dit aantonen, dan kun je in geval van verborgen gebreken zoals oude autoschade waardoor jij problemen krijgt, een zaak beginnen. Naast de juridische kant is het simpelweg enorm vervelend om met een probleemauto te worden opgezadeld. Zorg daarom altijd dat je goed onderzoek doet naar het autoverleden. Via deze pagina kom je alles te weten over het controleren van een auto schadeverleden en 

de risico's verbonden aan het kopen van een ex schadeauto. Wil jij weten of je auto schade heeft gehad? Doe dan direct de schadecheck met de kenteken online check.

 

Auto kopen? Controleer het schadeverleden auto

Steeds meer mensen kiezen bij het aanschaffen van een nieuw voertuig voor het kopen van een tweedehands auto en dit is niet zo raar. Zo zijn er niet alleen steeds meer tweedehands auto’s op de markt, maar zijn er ook steeds meer tweedehands voertuigen te koop die voor een aantrekkelijke prijs worden verkocht en tegelijkertijd een goede kwaliteit hebben. Wil je een auto kopen die van goede kwaliteit is en bovendien voor een aantrekkelijke prijs wordt verkocht, dan is het aanschaffen van een tweedehands auto dus zeker een aanrader. Het enige nadeel van het kopen van een tweedehands auto in vergelijking met het kopen van een nieuwe auto, is het feit dat je bij het kopen van een tweedehands auto meer risico loopt om een miskoop te doen. Zo loop je bij het kopen van een tweedehands auto ten eerste het risico dat je te veel betaalt voor het voertuig, maar ook dat de kwaliteit van het voertuig uiteindelijk niet zo goed is als je had gedacht. Wil je het risico van het kopen van een tweedehands voertuig verkleinen, zodat je zeker weet dat je een goede investering doet? Schaf dan nooit zomaar een auto aan, maar kies eerst voor het uitvoeren van een autoschade check om het schadeverleden auto te controleren. Meer over het schadeverleden van een auto en het controleren van het schadeverleden, lees je in dit artikel.  

 

Wat is het schadeverleden auto?

Het schadeverleden van een auto is het specifieke verleden van een auto op het gebied van schade. In feite is het een overzichtelijk rapport die op basis van het kenteken van een voertuig wordt gemaakt en opgeslagen en die een duidelijk beeld geeft van de geleden schade van een voertuig en de reparaties die er zijn uitgevoerd om de geleden schade te repareren. Bekijk je het schadeverleden van een auto, dan kun je bijvoorbeeld zien dat het betreffende voertuig in 2012 lichte schade heeft geleden door een ongeval. Heeft een voertuig grote schade geleden en is de auto zelfs een ex-schadeauto, dan kun je dit ook in het rapport zien.

 

Waarom moet ik het schadeverleden controleren?

Het controleren van het schadeverleden van een auto is eigenlijk onvermijdelijk als je een tweedehands auto gaat kopen. Doe je dit niet, dan kun je namelijk alleen op de verkooppraatjes van de verkoper van de auto af gaan en krijg je dus geen duidelijk beeld van de auto die je wellicht wil kopen. En koop je iets zonder dat je een duidelijk beeld hebt van het product dat je gaat aanschaffen, dan kan dit vaak alleen maar voor problemen zorgen. Veel mensen denken bij het kopen van een auto niet aan het uitvoeren van een schade check auto. Deze mensen komen er na het kopen van de auto vaak achter dat de auto van minder goede kwaliteit blijkt te zijn dan verwacht, dat de auto verborgen mankementen heeft als gevolg van een ongeluk in het verleden of dat de auto voor te veel geld is aangeschaft door bepaalde defecten. Ook kan het zelfs voorkomen dat men achterhaalt dat het een ex-schadeauto betreft, terwijl dit nooit gecommuniceerd is. En zeker omdat garages tegenwoordig zelfs de meest beschadigde auto’s weer als nieuw kunnen repareren en je dus vaak niet ziet dat er sprake is van een ex-schadeauto, is het erg lastig om op eigen houtje te achterhalen of je wel een goede koop doet. Ga daarom nooit alleen op de praatjes van de verkoper af en op jouw eigen waarnemingen, maar doe altijd een extra controle om te voorkomen dat je baalt na schadeauto kopen.  

 

Hoe werkt het uitvoeren van een schadecheck auto?

 

Veel mensen denken dat het uitvoeren van een gratis schade check voor autoverleden checken ingewikkeld is en lang duurt, maar in feite is dit helemaal niet het geval. Welke stappen je precies moet volgen voor kenteken checken, lees je in onderstaand stappenplan.

damage history car

Stap 1: schrijf het kenteken van het voertuig dat je wil controleren volledig op. Als je het kenteken uit je hoofd weet is dit niet nodig, maar vaak is dit bij het kopen van een tweedehands voertuig niet het geval. Het is belangrijk dat je exact hetzelfde kenteken gebruikt voor het controleren van het autoverleden bij RDW online, dus je mag geen verkeerd kenteken noteren.
 

Stap 2: vul het kenteken van de auto in bij een schade check en verstuur jouw aanvraag. Als je dit hebt gedaan, wordt het kenteken dat je hebt opgegeven in de database van de gezocht en wordt de bijbehorende informatie verzameld.

 

Stap 3: als het kenteken in de database van de gevonden wordt, krijg je alle kenteken voertuiggegevens bij dit kenteken op een aparte internetpagina te zien. Zo krijg je onder andere te zien om welk merk en model auto het gaat, maar ook wat het bouwjaar van de auto is. Zoek de informatie met betrekking tot het schadeverleden auto en bekijk deze informatie nauwkeurig.

 

 

Stap 4: zeker als je de informatie later nog eens terug wil zien, is het verstandig om het rapport uit te printen of op te slaan als PDF. Ga je bijvoorbeeld een tweedehands auto kopen en wil je de verkoper confronteren met de informatie die je hebt gevonden na het uitvoeren van de kenteken check voor autoschade, dan wordt aangeraden om het formulier te printen en op deze manier het bewijs te verzamelen. Als je alle informatie over het schadeverleden van de auto hebt ingezien, kun je zelf bepalen of je het betreffende voertuig nog aan wil schaffen. Blijkt na auto checken op schade dat het om een ex-schadevoertuig gaat en wil je geen schadeauto kopen, dan is het beter om het betreffende voertuig bij de verkoper te laten staan. Zijn er enkele kleine mankementen waar de verkoper over gesproken heeft en gaat het hier om onbelangrijke zaken of kleine defecten, dan kun je beslissen om het voertuig alsnog aan te schaffen. In dit geval is het uitvoeren van de schadecheck overigens niet helemaal nutteloos geweest, want je kan de informatie ook gebruiken om over de verkoopprijs te onderhandelen. Heb je na het uitvoeren van een schadecheck helemaal geen schade kunnen achterhalen, dan kun je het voertuig in kwestie zonder enige zorgen aanschaffen.  

 

Kan schadeverleden auto checken ook voor import auto’s?

 

damage history car

Import auto’s zijn auto’s die uit het buitenland worden geïmporteerd en hier in Nederland worden verkocht. Omdat import auto’s vaak voordeliger zijn dan auto’s uit eigen land, kiezen steeds meer mensen voor het aanschaffen van een buitenlands voertuig. Echter, helaas komt het regelmatig voor dat import auto’s eigenlijk schadeautos blijken te zijn en dat mensen die een import auto hebben aangeschaft een verkeerde investering hebben gedaan. Wil je dit voorkomen, dan is het ook in dit geval belangrijk om zo veel mogelijk voertuiggegevens van een auto te verzamelen. Het enige probleem bij het verzamelen van voertuiggegevens van een import auto, is het feit dat de voertuiggegevens van import auto’s niet in de database van de RDW te vinden zijn. Dit komt omdat de RDW alleen gegevens van Nederlandse voertuigen verzamelt en dus geen informatie heeft over auto’s die in het buitenland rondrijden. Wil je het schadeverleden auto van een import auto achterhalen, dan kun je dit dus niet doen door middel van een kenteken check. Wat je in dit geval wel kan doen, is het controleren van het chassisnummer van het voertuig om te achterhalen of de auto in kwestie schade heeft gehad in het verleden. Iedere auto heeft een chassisnummer, dus het controleren van het chassisnummer van een auto om het schadeverleden van een voertuig te achterhalen is altijd mogelijk.  

 

 

Andere tips voor het kopen van een tweedehands auto

 

Naast het controleren van het schadeverleden van een voertuig, zijn er ook andere manieren om het risico van het kopen van een tweedehands voertuig te beperken. Volg je onderstaande tips, dan kun je het risico van een tweedehands auto eenvoudig beperken en voorkomen dat je een miskoop doet:

 

  1. Controleer de tellerstand van het voertuig dat je wil kopen door middel van een kilometerstand controle. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is het kenteken van de auto en de huidige tellerstand van het voertuig.
  2. Controleer het aantal eigenaren van een auto door middel van een kenteken check. Is een auto in drie jaar tijd in het bezit geweest van tien verschillende eigenaren, dan zegt dit veel over het voertuig in kwestie.
  3. Auto waarde bepalen en vergelijken met de verkoopprijs. Is de verkoopprijs wel realistisch als je naar de dagwaarde van de auto kijkt? Zo niet, dan kun je nog proberen te onderhandelen over de verkoopprijs.
  4. Bouwjaar auto opzoeken en erachter komen of de gegeven leeftijd door de verkoper klopt. Blijkt dit niet te kloppen dan is er iets goed mis.
  5. Kenteken voertuiggegevens controleren met de door de verkoper verschafte informatie. Check of het merk, model, type, kleur en alle andere algemene voertuiggegevens overeenkomen met die op de kentekenpapieren en in de advertentie.
  6. Controleer of de verkoper alle voertuigverplichtingen na komt. Zo kun je zien of de auto daadwerkelijk een geldige APK keuring heeft, WA verzekerd is en niet als gestolen geregistreerd staat.