Voertuiggegevens

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

Wat zijn voertuiggegevens?

 

Voertuiggegevens zijn gegevens die betrekking hebben op auto informatie. Het betreffen specifieke gegevens die onder het kenteken van een auto worden opgeslagen, aangezien het kenteken van een auto in Nederland uniek is en dus eenvoudig gekoppeld kan worden aan r d w voertuigen gegevens. Enkele voorbeelden van voertuiggegevens die je in de database van de RDW kan vinden als je kenteken informatie voor een bepaald voertuig zoekt, zijn de volgende:

  1. Het auto model van het betreffende voertuig.
  2. Het auto bouwjaar van het betreffende voertuig, waardoor je eenvoudig de leeftijd van de auto kan achterhalen.
  3. De kleur auto van het betreffende voertuig.
  4. Het aantal (vorige) eigenaren van het betreffende voertuig (zonder persoonlijke gegevens vrij te geven).
  5. De dagwaarde van het betreffende voertuig, ofwel de waarde die een voertuig op dit moment heeft.
  6. De tellerstand van het betreffende voertuig.

 

Waarom worden de gegevens opgeslagen?

 

RDW voertuiggegevens

De RDW slaat gegevens van voertuigen tot negen jaar na het verzamelen van de specifieke informatie. Dit lijkt misschien erg lang en niet zo nuttig, maar in feite zit er een specifiek doel achter het verzamelen en negen jaar lang opslaan van de gegevens. Zo wil de RDW een duidelijk en transparante markt ontwikkelen in de Nederlandse mobiliteitssector, zodat er minder ruimte is om mogelijke fraude te plegen en consumenten meer mogelijkheden hebben om bepaalde informatie te raadplegen. Koop je bijvoorbeeld een tweedehands auto, dan kun je dit uiteraard doen zonder dat je enige informatie over deze auto kan verzamelen. In dit geval ga je volledig af op het woord van de verkoper, wat in de praktijk vaak betekent dat je een auto koopt die door de verkooppraatjes van de verkoper net wat mooier en beter lijkt dan het voertuig in werkelijkheid is. Koop je een auto waar je wel eerst meer informatie over hebt opgezocht, dan heb je een duidelijker, completer en realistischer beeld van het voertuig dat je aan gaat schaffen. Kortom: de RDW biedt consumenten de mogelijkheid om bepaalde informatie uit de database te raadplegen, zodat zij een beter beeld krijgen van de voertuigen die in Nederland rondrijden en er meer transparantie ontstaat in de mobiliteitssector van ons land.  

 

 

 

Wat kan ik met de voertuiggegevens van de RDW doen?

 

De Nederlandse consument zou natuurlijk niets aan de voertuiggegevens van de RDW hebben als deze niet open inzichtelijk waren. Om ervoor te zorgen dat de markt inderdaad transparanter wordt en dat consumenten inderdaad meer kenteken informatie bij een voertuig kunnen krijgen, heeft de RDW daarom de database met voertuiggegevens openbaar gemaakt. Dit betekent niet dat je een Excelbestand kan openen op de website van de RDW online om alle gegevens te bekijken, maar wel dat je een kenteken door de database van de RDW kan halen om specifieke kenteken informatie bij dit voertuig te vinden. Het opzoeken van een kenteken in de database van de RDW wordt ook wel voertuiggegevens opvragen of het uitvoeren van een kenteken check genoemd. Hoe het opvragen van gegevens precies werkt in de database van de RDW, wanneer dit relevant is voor jou en of je moet betalen voor het opvragen van gegevens van de RDW, lees je in onderstaande alinea’s.

 

Hoe werkt het opvragen van gegevens?

RDW voertuiggegevens

RDW voertuiggegevens online opvragen is erg eenvoudig. Volg je onderstaande stappen, dan heb je al binnen enkele minuten de juiste gegevens opgevraagd.

Stap 1: noteer het kenteken van het voertuig dat je wil natrekken. Dit kenteken heb je nodig om de gegevens van het voertuig in de database op te zoeken en het kenteken moet helemaal kloppen, dus als je het kenteken niet uit je hoofd kent is het belangrijk om het kenteken vooraf te noteren. Ga je bijvoorbeeld een tweedehands auto kopen, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het kenteken.

Stap 2: gebruik de kenteken check om voertuiggegevens op te vragen. Je gebruikt de kenteken check eenvoudig door het kenteken van het te controleren voertuig in te vullen en jouw aanvraag te verzenden.

Stap 3: als je jouw aanvraag hebt verzonden, wordt het door jou genoteerde kenteken in de database van de RDW gezocht. Omdat dit even kan duren, wacht je even tot het kenteken in de database is gevonden en de website jou de gegevens van dit voertuig toont.

Stap 4: bekijk de gegevens en maak indien nodig een print van de pagina met gegevens. Je kunt de pagina niet opslaan, dus als je de gegevens later nog nodig hebt is het zeker belangrijk om een print of kopie te maken van de pagina die je te zien krijgt na het uitvoeren van een kenteken check.

 

 

Wanneer is een kenteken check interessant?

 

Er zijn diverse situaties waarin het uitvoeren van een kenteken check interessant kan zijn. Ten eerste kun je kiezen voor voertuiggegevens opvragen als je meer wil weten over de auto die jij in je bezit hebt. Dit lijkt misschien niet logisch omdat je als eigenaar van een auto vaak wel weet wanneer een auto gebouwd is en van welk merk een auto is, maar sommige gegevens van de kenteken check zijn ook voor eigenaren van voertuigen interessant. Zo geeft de kenteken check ook aan wanneer de vervaldatum van jouw Algemene Periodieke Keuring is en wanneer je weer een nieuwe keuring in moet plannen om te voorkomen dat je de deadline mist en een boete moet betalen. Daarnaast geeft de tool bijvoorbeeld ook meer inzicht over de dagwaarde van jouw voertuig: een gegeven waar ook veel autobezitters nieuwsgierig naar zijn. Een ander geschikt moment om te kiezen voor het uitvoeren van een kenteken check, is als je jouw auto tweedehands wil verkopen. Door een kenteken check uit te voeren heb je alle betrouwbare informatie van jouw voertuig direct op een rijtje, zodat je deze informatie eenvoudig kan communiceren in een eventuele advertentie of aan mogelijke kopers. Daar komt nog bij dat het uitvoeren van een kenteken check je ook meer informatie geeft over de autowaarde: een gegeven dat je eenvoudig kan gebruiken bij het bepalen van de verkoopprijs van jouw auto. Weet je de huidige waarde van een voertuig, dan is het namelijk gemakkelijker om een realistische en eerlijke verkoopprijs op te stellen dan wanneer je alleen de aankoopwaarde van jouw auto nog weet. Tot slot is het uitvoeren van een kenteken check voornamelijk interessant als je een auto gaat kopen. Zoals al eerder vermeld, krijg je bij het kopen van een auto van verkopers vaak alleen meer positieve informatie. Zo kan het voorkomen dat bepaalde gegevens wat verdraaid worden om positiever opgepakt te worden, dat bepaalde verhalen wat aangesterkt worden of dat bepaalde dingen juist verzwegen worden door de verkoper. Wil je een realistisch beeld van de auto die je gaat kopen, dan is het controleren van het kenteken in de database van de RDW zeker een aanrader. Overigens is het ook mogelijk om de tellerstand van een voertuig te controleren, waardoor je kan voorkomen dat je het slachtoffer van tellerstandfraude wordt.

 

Moet ik betalen voor een kenteken check?

 

RDW voertuiggegevensDe meeste informatie die je kan achterhalen door middel van een kenteken check, is gratis te verkrijgen. Dit betekent dat je niet hoeft te betalen om het bouwjaar van een auto te achterhalen, om te zien hoeveel eigenaren een voertuig heeft gehad en om te zien wat de dagwaarde van een voertuig is. Het enige wat wel geld kost bij het uitvoeren van een kenteken check bij de RDW, is het opvragen van tellerstand informatie. Wil je bijvoorbeeld een kilometerstand check doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van tellerstandfraude bij het kopen van een tweedehands auto, dan dien je hier een klein bedrag voor te betalen. Dit bedrag kan eenvoudig betaald worden door middel van iDeal en is slechts een kleine vergoeding voor het raadplegen van de database van de RDW, dus het stelt niet zo veel voor. En omdat het uitvoeren van een kilometerstand check je veel ellende en geld kan besparen, is het zeker een aanrader om hier in te investeren als je een auto gaat kopen.