Alles wat je nog niet wist over de APK

Zonder APK mag jouw auto de weg niet op, dus laat jij je wagen jaarlijks keuren. Maar wat weet jij eigenlijk over de APK regelgeving?De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een essentieel onderdeel van het bezitten van een voertuig in Nederland. Deze keuring zorgt er namelijk voor dat voertuigen veilig en milieuverantwoord zijn om aan het verkeer deel te nemen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de APK, waarbij we aspecten belichten die wellicht nieuw voor je zijn. Zo kun jij straks goed voorbereid de weg op!

Mann fährt ein Auto mit Armbanduhr

Voor welke voertuigen geldt de APK?

De APK geldt voor vrijwel alle voertuigen in Nederland, waaronder personenauto’s, motoren, bussen, en vrachtwagens. Zelfs oldtimers, voertuigen ouder dan 30 jaar, ontkomen niet aan deze keuring, al gelden er voor hen wel versoepelde regels zoals een keuringsfrequentie van eens in de twee jaar. Een keuring mag alleen worden uitgevoerd door een hiervoor aangewezen APK keurmeester, zoals bij autobedrijf Ferdy Snijders Niet iedere garage heeft hiervoor de bevoegdheid, dus meldt bij het maken van een afspraak altijd even waarvoor je komt.

 

Wat wordt er gecontroleerd tijdens de APK?

De APK is een uitgebreide controle waarbij diverse aspecten van het voertuig onder de loep worden genomen:

  • Banden: Controle op profieldiepte, slijtage, beschadigingen, luchtdruk, en spanning.
  • Remsysteem: Werking en slijtage van zowel handrem als voetrem.
  • Verlichting: Werking, staat van lampen, reflectoren, en dashboardverlichting.
  • Uitlaat: Werking, lekkages, en beschadigingen.
  • Stuurinrichting: Werking en slijtage.
  • Vering en demping: Staat van de veren en dempers.
  • Carrosserie: Staat van de lak, beschadigingen, en roestplekken.
  • Brandstofsysteem: Werking en lekkages.
  • Stabiliteit: Algemene stabiliteit van het voertuig.
  • Documentatie: Kilometerstand, kentekenbewijs, en APK-certificaat.

Het APK-keuringsrapport

Sinds 1994 ontvang je bij de APK een keuringsrapport, ongeacht of je voertuig is goedgekeurd of afgekeurd. Dit rapport vermeldt de gecontroleerde punten, de staat van het voertuig, en eventuele reparatie- of adviespunten. Hoewel het niet verplicht is het rapport altijd bij je te dragen, kan het in sommige Europese landen wel gevraagd worden.

Wat als je voertuig is afgekeurd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat een auto wordt afgekeurd. De meest voorkomende afkeurpunten zijn niet goed werkende verlichting, te weinig profiel op de banden en afkeuring op het uitlaatsysteem. Een afgekeurd voertuig voldoet niet aan de eisen voor verkeersveiligheid en mag niet de weg op. Het APK-keuringsrapport geeft aan wat er moet gebeuren om het voertuig alsnog goed te keuren. Na reparatie of vervanging van de benodigde onderdelen kun je het voertuig opnieuw laten keuren voor goedkeuring.

Het belang van tijdige APK

Stel je eens voor wat er kan gebeuren als jij rondrijdt met slecht werkende remmen of banden met te weinig profiel. Hierdoor breng je niet alleen jezelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar.Het tijdig uitvoeren van de APK voorkomt boetes en zorgt ervoor dat je voertuig aan de veiligheidseisen voldoet. Bovendien kan de keuring eventuele problemen aan het licht brengen die anders onopgemerkt zouden blijven, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Regelmatige controle en onderhoud zijn essentieel om je voertuig in optimale staat te houden en de veiligheid op de weg te vergroten.

Voorkom boetes en zorg voor veiligheid

Het is cruciaal om de APK-keuring voor de vervaldatum uit te laten voeren om boetes en rijverboden te vermijden. De APK is niet alleen een momentopname maar ook een kans om je voertuig grondig na te laten kijken en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken. Dit draagt bij aan zowel de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers als aan de duurzaamheid van je voertuig.

Door te zorgen voor een tijdige en grondige APK-keuring, draag je bij aan een veiliger en milieuvriendelijker verkeer. Het is een investering in de levensduur van je voertuig en in de veiligheid op de weg.

29-02-2024