Bouwjaar auto opzoeken

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

 

Bouwjaar auto opzoeken door kenteken zoeken, belangrijke autogegevens natrekken voor iedereen die van plan is om een tweedehands auto te kopen. Op deze pagina kun je opzoeken wat het bouwjaar van een auto is. Je kunt gebruik maken van bouwjaar auto opzoeken voor je eigen auto maar ook om te zien wanneer de auto die jij op het oog hebt gebouwd is. Nadat je deze pagina hebt doorgenomen weet je precies hoe je het bouwjaar kunt achterhalen en waarom het belangrijk is kennis te nemen van het auto bouwjaar. Direct auto bouwjaar opzoeken? Maak dan gebruik van onze aan het RDW geregistreerde kenteken verbonden online kenteken check.

 

Bouwjaar auto opzoeken: gebruik een online tool

bouwjaar auto opzoeken

Het bouwjaar van een auto is het jaar waarin het voertuig gebouwd is. Zo wordt het bouwjaar van een auto ook wel het productiejaar van een auto genoemd, omdat dit het jaar is waarin het betreffende voertuig geproduceerd is voor de verkoop. Heeft een auto het jaartal 2018 als bouwjaar, dan betekent dit dat het betreffende voertuig in 2018 geproduceerd is tot het punt dat de auto klaar was voor de verkoop. Als je een tweedehands auto gaat kopen, wil je natuurlijk graag weten welk bouwjaar een auto heeft. Door meer informatie te krijgen over het bouwjaar van een auto, krijg je namelijk automatisch meer inzicht in de kwaliteit van een auto. Zo is een auto met het bouwjaar 2015 namelijk bijna altijd meer versleten en dus van minder goede kwaliteit dan een auto met het bouwjaar 2020 (enkele uitzonderingen daargelaten). Daar komt nog bij dat een auto met het bouwjaar 2015 niet alleen meer slijtage heeft, maar bovendien minder modern is dan een auto uit het jaar 2020. Wil je een duidelijk beeld van een voertuig voor je deze auto gaat kopen, dan is het achterhalen van het bouwjaar auto dus zeker een aanrader. Maar hoe achterhaal je het bouwjaar van een auto? Meer hierover, lees je op deze pagina.  

 

Leeftijd auto opzoeken met een RDW check

 

De gemakkelijkste manier om te achterhalen wat het bouwjaar van een auto is, betreft het uitvoeren van een kenteken check voor bouwjaar auto zoeken op kenteken. Een kenteken check is een online tool die je kan gebruiken om op basis van het kenteken van een auto in de database van de RDW te zoeken naar het bouwjaar van een auto. Zo vul je simpelweg het laatste kenteken of het nieuwste kenteken van een auto in, verstuur je jouw aanvraag en gaat de RDW op zoek naar het door jou opgegeven kenteken in de RDW database en de RDW voertuiggegevens die bij dit kenteken horen. Heb je het kenteken goed doorgegeven en staat het voertuig in de database van de RDW, dan kun je vervolgens eenvoudig achterhalen wat het bouwjaar van een auto is. Je hebt overigens geen kentekenpapieren of een kentekencard nodig om een RDW check uit te voeren, want je hebt alleen het kenteken nodig om voertuiggegevens op te vragen bij de RDW. Let wel op, wij zijn niet het RDW. Wij geven alleen informatie over het kopen van een occasion, auto's en bieden een gratis kentekencheck.   

 

 

Het belang van het controleren van het bouwjaar

 

Als je een tweedehands auto gaat kopen, raden specialisten altijd aan om eerst te kiezen voor bouwjaar auto opzoeken. De reden dat men het belangrijk vindt dat je het bouwjaar van een auto opzoekt, is vanwege het feit dat er nog altijd veel wordt gefraudeerd bij het verkopen van een tweedehands auto. Deze fraude in de branche van tweedehands auto’s betreft niet alleen tellerstandfraude (bij het terugdraaien van de tellerstand van een voertuig), maar ook het bewust liegen over bepaalde voertuiggegevens bij het verkopen van een tweedehands auto. Zo komt het regelmatig voor dat de verkoper van een tweedehands auto claimt dat de betreffende auto die hij of zij wil verkopen uit het bouwjaar 2015 komt, terwijl de auto in feite uit het jaar 2011 stamt. De reden dat er veel wordt gefraudeerd met het bouwjaar van de tweedehands auto’s, is vrij eenvoudig. Zo leveren auto’s met een recenter bouwjaar simpelweg meer op dan auto’s die ouder zijn en worden auto’s met een recenter bouwjaar bovendien sneller en bouwjaar auto opzoekeneenvoudiger verkocht. Om meer geld te verdienen en dit geld eenvoudiger op te strijken, wordt dus veel gefraudeerd met het bouwjaar van een auto door simpelweg over dit gegeven te liegen. Wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze vorm van fraude en hier te laat achter komt, dan wordt aangeraden om de tenaamstelling auto of eerste tenaamstelling te controleren door middel van een online kenteken check. Het is zo gebeurd en kost niet veel geld, maar het kan je wel veel ellende en geld besparen in de toekomst. Koop dus nooit zomaar een auto als je een tweedehands auto op het oog hebt, maar probeer altijd eerst te achterhalen hoe oud is auto.  

 

Bouwjaar auto opzoeken: tips voor een goede aankoop

 

Als je geld investeert in een tweedehands auto, wil je natuurlijk dat dit geld goed besteed wordt. Lees je onderstaande tips voor bouwjaar auto opzoeken, dan weet je zeker dat je een goede aankoop doet.

 

Tip 1: bepaal aan welke eisen jouw auto moet voldoen

Bij het kopen van een tweedehands auto weet je altijd wel waar jouw auto wel en niet aan moet voldoen. Zo heb je altijd wel een eisenlijstje voor het kopen van jouw tweedehands auto, die je gebruikt om de beste aankoop te doen. Wat in ieder geval terug moet komen op jouw eisenlijstje, is het gewenste bouwjaar die jouw auto moet hebben. Wil je bijvoorbeeld geen auto kopen die ouder is dan een auto uit het jaar 2005, dan zoek je alleen auto’s die in of na het bouwjaar 2005 gebouwd zijn. Door met jezelf af te spreken welke eisen je precies hebt met betrekking tot het bouwjaar, is het eenvoudiger om een auto te vinden die helemaal aan jouw wensen voldoet en op deze manier een goede aankoop te doen.

 

Tip 2: vraag een specialist om advies

Als je het bouwjaar van een tweedehands auto hebt achterhaald, is het verstandig om jouw situatie voor te leggen aan een specialist op het gebied van auto’s. Als leek kun je natuurlijk wel bedenken dat een auto met een recenter bouwjaar beter is dan een auto met een minder recent bouwjaar, maar het daadwerkelijk beoordelen van de kwaliteit van een voertuig op basis van het bouwjaar van een auto is wat lastiger. Wil je echt een goede aankoop doen, dan wordt aangeraden om de auto die jij op het oog hebt en het bouwjaar van deze auto voor te leggen aan een specialist. Een specialist kan een garagehouder zijn, maar ook een automonteur of iemand die simpelweg veel verstand heeft van auto’s.

 

Tip 3: gebruik het bouwjaar van een auto op een slimme manier

Als je er bij het opzoeken van het bouwjaar van een auto achter komt dat de verkoper heeft gelogen over het bouwjaar van de auto, kun je natuurlijk beslissen om de auto niet te kopen. Echter, naast het laten staan van het voertuig is het ook mogelijk om de informatie op een slimme manier te gebruiken. Wil je de auto bijvoorbeeld nog steeds kopen, dan kun je de informatie die je hebt gevonden gebruiken om te onderhandelen over de prijs. De verkoper van de auto kan eigenlijk niets anders dan het verlagen van de verkoopprijs van het voertuig als je hebt ontdekt dat het bouwjaar van de auto niet klopt, dus gebruik deze informatie in je voordeel als je de auto toch wil kopen.  

 

 

Overige tips voor de beste aankoop

 

Heb je het bouwjaar van de auto gecontroleerd en wil je echt zeker weten dat je een slimme investering doet? Lees dan nog onderstaande tips voor het aanschaffen van de beste tweedehands auto en je weet zeker dat je geen spijt krijgt van jouw aankoop.

 

Tip 1: controleer de tellerstand van de auto Naast het controleren van het bouwjaar, kun je ook de tellerstand van een auto controleren. Klopt de tellerstand niet, dan is de tellerstand van de auto waarschijnlijk teruggedraaid en kun je de auto beter niet aanschaffen.

 

Tip 2: controleer het schadeverleden van een auto Ben je toch bezig met controleren, dan kun je ook meteen het schadeverleden van een auto controleren. Op deze manier voorkom je niet alleen dat je een auto koopt met verborgen mankementen, maar weet je bovendien precies waar je aan toe bent als je een auto koopt.

 

Tip 3: controleer de RDW autowaarde Ga je een occasion kopen, dan wil je niet teveel betalen. Door de RDW online check voor auto waarde bepalen te gebruiken kun je op kenteken natrekken of de auto zijn vraagprijs waard is. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaald voor een occasion.

 

Tip 4: controleer het aantal eigenaren van een auto Tot slot kun je tevens controleren hoeveel eigenaren een auto heeft gehad. Is het bouwjaar van de auto 2018 en heeft de auto sinds dit bouwjaar al vijf verschillende eigenaren gehad, dan kun je je afvragen of je deze auto wel moet kopen.

 

 

 

 

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl