Waarde auto bepalen

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

 

RDW online helpt je bij het bepalen van de waarde van een auto. Waarde auto bepalen gaat via de online kenteken check welke op basis van koerslijsten en specifieke voertuiggegevens bepaald wat een auto waard is. Op deze pagina lees je alles over de autowaarde taxatie. Je weet precies hoe het bepalen van de waarde van een auto tot stand komt en weet jezelf te redden wanneer je de dagwaarde van een auto wilt bepalen voor aanschaf of verkoop.  

 

Waarde auto bepalen: zo werkt dat

 

De waarde van een auto is een breed begrip. Zo kan de waarde van een voertuig de nieuwwaarde van een auto betreffen, maar kan het ook de huidige dagwaarde van een voertuig zijn. Ga je een auto kopen en wil je meer weten over de waarde van een auto en het achterhalen van deze waarde om te voorkomen dat je een miskoop doet? Lees dan meer over de waarde van een voertuig en het achterhalen van deze waarde op deze pagina.  

 

Wat is de auto dagwaarde?

 

waarde auto bepalenAls er over de waarde van een voertuig wordt gesproken, wordt hier doorgaans de dagwaarde van een auto mee bedoeld. De dagwaarde van een auto wordt ook wel de occasionwaarde genoemd en betreft de waarde die een auto op dit moment heeft. Het gaat hier dus niet om het bedrag dat betaald is om de auto vijf jaar geleden aan te schaffen, maar de huidige waarde van de auto. Kortom: de dagwaarde van een auto zegt iets over het bedrag dat je op dit moment zou krijgen als je het betreffende voertuig zou verkopen en is dus gebaseerd op de huidige staat van het voertuig. Er zijn enkele factoren die invloed hebben op de dagwaarde van een auto. Zo wordt de dagwaarde van een voertuig onder andere bepaald door de leeftijd van het voertuig, ofwel door het bouwjaar van de auto in kwestie. Daarnaast kan de dagwaarde van de auto ook hoger of lager worden door de slijtage van de auto. Is de auto erg versleten, dan is deze automatisch minder waard dan wanneer er sprake is van een puntgave auto die nooit schade heeft geleden en altijd netjes onderhouden is. Tot slot kan ook het aantal accessoires in en op een auto invloed hebben op de waarde van het voertuig. Hoe meer accessoires de auto heeft, des te hoger de dagwaarde van het voertuig is.  

 

Wat is het verschil tussen de dagwaarde en de aankoopwaarde?

 

De dagwaarde en aankoopwaarde van een voertuig worden vaak in één adem genoemd, maar in feite zijn deze twee begrippen heel verschillend van elkaar. De aankoopwaarde van een voertuig zegt namelijk niets over de huidige waarde van een auto, maar kan je alleen meer vertellen over de originele prijs waar de auto voor gekocht is. Zelfs als je jouw auto twee weken geleden hebt gekocht en in die twee weken tijd slechts tien kilometer hebt gereden, is de aankoopwaarde van een auto niet meer hetzelfde als de huidige waarde of dagwaarde van het voertuig. Door het rijden van (het kleine aantal) kilometers, het feit dat de auto iets ouder is geworden in twee weken en het feit dat de auto simpelweg gebruikt is, is de dagwaarde van de auto namelijk alweer iets lager dan de aankoopwaarde. Veel mensen denken dus dat de dagwaarde hetzelfde is als de aankoopwaarde van een auto, maar dit is zeker niet waar.  

 

Waarom waarde auto bepalen?

 

waarde auto bepalen

Het achterhalen van de autowaarde van een voertuig kan in diverse situaties interessant zijn. Zo is het ten eerste interessant om de dagwaarde van een voertuig te achterhalen als je dit voertuig in het bezit hebt, simpelweg omdat je op deze manier meer informatie krijgt over de huidige waarde van jouw bezit. Daarnaast kan het controleren van de dagwaarde van een auto ook interessant zijn als je een mooie auto ziet rijden en benieuwd bent wat de waarde van deze auto eigenlijk is. Het waarde auto berekenen uit nieuwsgierigheid of interesse is dus zeker een mogelijkheid en een belangrijke reden voor veel mensen om te kiezen voor autowaarde bepalen. Daarnaast kan dagwaarde auto berekenen tevens interessant zijn als je een auto gaat verkopen. Wil je jouw auto te koop aanbieden, dan kan het namelijk lastig zijn om een eerlijke verkoopprijs te bedenken voor jouw auto. Een eerlijke verkoopprijs is een verkoopprijs die zowel voor jou als voor de koper van de auto realistisch en eerlijk is en waar beide partijen op een goede manier uit komen. Vind je het moeilijk om een goede verkoopprijs te bedenken, dan kun je een auto check uitvoeren om te achterhalen wat is mijn auto waard en deze dagwaarde te gebruiken om een goede verkoopprijs te bedenken voor jouw auto. Een andere reden om te kiezen voor auto taxeren, is om een eerlijke inruilwaarde auto te krijgen als je jouw voertuig gaat inruilen bij de garage of dealer. De inruilwaarde die je voor jouw voertuig krijgt bij het inruilen van jouw auto, wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door de waarde van het voertuig. Kom je er bij het uitvoeren van een autowaarde check achter dat de inruilwaarde van jouw auto absoluut niet in lijn ligt met de dagwaarde van het voertuig, dan kun je deze informatie gebruiken om een betere inruilwaarde voor jouw auto terug te krijgen. Tot slot is kenteken natrekken voor een auto waardebepaling tevens interessant als je een tweedehands auto wil kopen. Door waarde auto checken bij het kopen van een occasion weet je namelijk niet alleen precies wat je koopt, maar ook of de verkoopprijs van de verkoper van de auto wel eerlijk is. Blijkt dat de verkoopprijs veel te hoog is voor de waarde van de auto, dan kun je hier mogelijk nog over onderhandelen om een betere prijs te krijgen.  

 

Hoe werkt waarde auto bepalen?

 

Er zijn diverse manieren om de dagwaarde van een auto te achterhalen. Om je meer inzicht te geven in de mogelijkheden die je hebt bij waarde auto checken, worden in onderstaande alinea’s alle mogelijkheden voor dagwaarde auto kenteken achterhalen beschreven.

 

Het uit laten voeren van een taxatie

 

waarde auto bepalen

De eerste manier om te achterhalen hoeveel is mijn auto waard, is door een taxatie auto uit te laten voeren. Bij het uitvoeren van een professionele taxatie raadpleeg je de expertise van een professional om een eerlijke waarde indicatie te krijgen voor jouw voertuig. Het voordeel van het uitvoeren van een taxatie auto, is het feit dat dit een betrouwbare manier is om te achterhalen wat de waarde van een auto op dit moment is. Het nadeel van het achterhalen van de dagwaarde van een auto door middel van een professionele taxatie, is het feit dat dit vrij prijzig is. Onze partner Wijkopenautos.nl biedt een gratis en vrijblijvende waardering om uw voertuig te kopen. U kunt ervoor kiezen om het voertuig bij hen te verkopen als de prijs goed is, wat u de tijd en moeite bespaart om de auto zelf te verkopen.

 

 

Waarde auto bepalen BOVAG of waarde auto bepalen ANWB

 

Twee andere mogelijkheden die je hebt bij het uitvoeren van een autowaarde check, is waarde auto bepalen BOVAG en waarde auto bepalen ANWB. Bij het bepalen van de waarde van een voertuig met behulp van de BOVAG en de ANWB controleer je de dagwaarde van een auto door gebruik te maken van een uitgebreide koerslijst. Het controleren van de waarde van een auto door gebruik te maken van een koerslijst, is overigens enkel mogelijk als de auto niet ouder is dan tien jaar. Is de auto wel ouder dan tien jaar en wil je waarde auto bepalen ouder dan 10 jaar, dan dien je één van de andere methoden voor waarde auto bepalen te gebruiken om te achterhalen wat de dagwaarde van een voertuig is.

 

Cataloguswaarde auto opzoeken: kan dat ook?

 

De cataloguswaarde van een auto is weer iets anders dan de nieuwwaarde van een auto en de dagwaarde van een voertuig. Zo betreft de cataloguswaarde van een auto de waarde die de auto heeft op het moment dat kentekenbewijs deel 1 wordt afgegeven en is de cataloguswaarde dus niet zozeer de aankoopwaarde van een auto of de huidige waarde van een auto. Wil je de cataloguswaarde auto opzoeken, dan kun je dit overigens ook eenvoudig doen door middel van een controle bij de BOVAG, de ANWB en de RDW. Het achterhalen van de cataloguswaarde van een voertuig door middel van een auto taxatie is niet mogelijk, omdat een professionele taxatie alleen meer informatie kan geven over de huidige waarde van een voertuig. Wil je de cataloguswaarde van een auto achterhalen, dan kun je dit over het algemeen het beste doen door een RDW check uit te voeren.