" " Waarde auto bepalen

Waarde auto bepalen

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes. Als je daarnaar op zoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

 

RDW online helpt je bij het bepalen van de waarde van een auto. Bepalen wat een auto waard is, gaat via de online kenteken check. Die bepaalt op basis van koerslijsten en specifieke voertuiggegevens wat een auto waard is.

Op deze pagina lees je alles over de autowaarde taxatie. We leggen uit hoe het bepalen van de waarde van een auto tot stand komt. We laten ook zien wat je kunt doen als je de waarde van je auto wilt bepalen voor aanschaf of verkoop.  

 

Waarde auto bepalen: zo werkt dat

 

De waarde van een auto is een breed begrip. Zo kan het gaan over de nieuwwaarde van een auto, maar ook over de huidige dagwaarde van een voertuig. Ga je een auto kopen en wil je meer weten over de waarde van een auto om te voorkomen dat je een miskoop doet? Lees dan even verder.

 

 

Wat is de dagwaarde auto?

 

Als er over de waarde van een voertuig wordt gesproken, dan gaat het vaak over de dagwaarde. De dagwaarde van een auto wordt ook wel de occasionwaarde genoemd. Het is de prijs die de auto op een bepaald moment waard is, maar het is geen gegarandeerde prijs.

Het gaat hier dus niet om het bedrag dat vijf jaar geleden is betaald bij de aankoop van de auto, maar om de huidige waarde. De dagwaarde van je auto zegt iets over het bedrag dat je op dit moment zou krijgen als je de auto zou verkopen. Het is dus gebaseerd op de huidige staat van het voertuig.

 

Wat beïnvloedt de dagwaarde van een auto?

 

Er zijn enkele factoren die invloed hebben op de dagwaarde van een auto. Zo wordt de dagwaarde van een voertuig onder andere bepaald door de leeftijd van het voertuig of het bouwjaar. Daarnaast kan de dagwaarde van de auto lager worden door de slijtage van de auto.

 

Is de auto erg versleten? Dan is deze automatisch minder waard dan een puntgave auto die nooit schade heeft geleden en altijd netjes onderhouden is. Het aantal accessoires in en op een auto kan ook invloed hebben op de waarde van het voertuig. Hoe meer accessoires de auto heeft, hoe hoger de dagwaarde is. 

 

Wat is het verschil tussen de dagwaarde auto en de aankoopwaarde?

 

De dagwaarde en aankoopwaarde van een voertuig worden vaak in één adem genoemd, maar eigenlijk zijn deze twee begrippen heel verschillend. De aankoopwaarde zegt namelijk niets over de huidige waarde van je auto.

Stel: je hebt twee weken geleden een Volkswagen Golf gekocht. In die twee weken tijd heb je maar tien kilometer gereden. Dan is de aankoopwaarde van je auto niet meer hetzelfde als de huidige waarde of dagwaarde.

Door het rijden van een paar kilometer, het feit dat de auto twee weken ouder is geworden en gebruikt is, is de dagwaarde van de auto lager dan de aankoopwaarde. De dagwaarde is dus absoluut niet hetzelfde als de aankoopwaarde.

 

Waarom achterhalen wat een auto waard is?

 

Het achterhalen van de autowaarde van een voertuig kan in diverse situaties interessant zijn. Zo is het interessant om de dagwaarde van je eigen auto te achterhalen. Op deze manier krijg je meer informatie over de huidige waarde van je auto in relatie tot vergelijkbare auto's.

Het controleren van de dagwaarde van een auto ook interessant zijn als je een mooie tweedehands auto ziet rijden en benieuwd bent wat deze auto waard is. Als je dan een vergelijkbare auto te koop ziet staan, kun je beter inschatten wat die auto mag kosten.

 

Auto verkopen? De dagwaarde helpt bij de bepaling van de vraagprijs

 

Daarnaast is de dagwaarde auto berekenen tevens interessant als je een auto gaat verkopen. Wil je jouw auto te koop aanbieden? Dan kan het namelijk lastig zijn om een eerlijke verkoopprijs te bedenken voor jouw auto.

Een eerlijke verkoopprijs is een verkoopprijs die zowel voor jou als voor de potentiële koper van de auto realistisch en eerlijk is. Een prijs waarvoor vergelijkbare auto's verkocht worden. Het is een gemiddelde verkoopprijs waar je het samen over eens kunt worden, zodat je de juiste prijs voor je auto krijgt..

Het bepalen van een goede verkoopprijs hoeft niet moeilijk te zijn. Vind je het moeilijk om een goede verkoopprijs te bedenken? Dan kun je een auto check uitvoeren om te achterhalen wat je auto waard is. Deze dagwaarde kun je gebruiken om een goede verkoopprijs te bedenken voor jouw auto.

 

Dagwaarde berekenen voor een eerlijke inruilwaarde

 

Als je de waarde van je auto weet, dan is de kans groter dat je een eerlijke inruilwaarde voor je auto krijgt bij de garage of dealer. Die inruilwaarde wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door de waarde van het voertuig en van vergelijkbare auto's.

Kom je er bij het uitvoeren van een autowaarde check achter dat de inruilwaarde van jouw auto absoluut niet in lijn ligt met de dagwaarde van het voertuig? Dan kun je deze informatie gebruiken om een betere inruilwaarde voor jouw auto terug te krijgen.

 

Dagwaarde en hoogte van de verkoopprijs

 

Tot slot is kenteken natrekken voor een auto waardebepaling tevens interessant als je een tweedehands auto wil kopen. Door waarde auto checken bij het kopen van een occasion weet je namelijk niet alleen precies wat je koopt, maar ook of de verkoopprijs van de verkoper van de auto wel eerlijk is. Blijkt dat de verkoopprijs veel te hoog is voor de waarde van de auto, dan kun je hier mogelijk nog over onderhandelen om een betere prijs te krijgen.  

 

Hoe kun je de dagwaarde auto berekenen?

 

Er zijn diverse manieren om de dagwaarde van een auto te achterhalen. Om je meer inzicht te geven in de mogelijkheden die je hebt bij waarde auto checken, worden in onderstaande alinea’s alle mogelijkheden voor dagwaarde auto kenteken achterhalen beschreven.

 

 

 

Het uit laten voeren van een taxatie

 

De eerste manier om te achterhalen hoeveel is mijn auto waard, is door een taxatie auto uit te laten voeren. Bij het uitvoeren van een professionele taxatie raadpleeg je de expertise van een schade expert of professional om een eerlijke waarde indicatie te krijgen voor jouw voertuig.

 

De dagwaarde van een auto bij een aanrijding

 

Gaat het om een aanrijding? Dan zal een schade expert de dagwaarde van je auto bepalen en beoordelen of de auto total loss verklaard wordt. Gaat het om aan- en verkoop? Dan kun je een professionele taxatie met uitgebreid rapport laten doen. Zo'n taxatie is wel vrij prijzig.

Onze partner Wijkopenautos.nl biedt een gratis en vrijblijvende waardering om je voertuig te kopen. Als de prijs goed is, dan kun je je auto via hen verkopen. Dat bespaart tijd en moeite.

 

Waarde auto bepalen via de BOVAG of waarde auto bepalen met de ANWB koerslijst

 

Twee andere mogelijkheden die je hebt bij het uitvoeren van een autowaarde check, is waarde auto bepalen BOVAG en waarde auto bepalen ANWB. Bij het bepalen van de waarde van een voertuig met behulp van de BOVAG en de ANWB controleer je de dagwaarde van je auto door gebruik te maken van een uitgebreide koerslijst.

 

Wanneer kun je de ANWB koerslijst beter niet gebruiken?

 

Het controleren van de waarde van een auto door gebruik te maken van een koerslijst, is overigens enkel mogelijk als de auto niet ouder is dan tien jaar. Is de auto ouder dan tien jaar en wil je de waarde bepalen? Dan kun je één van de andere methoden gebruiken om de waarde van je auto te bepalen.

 

Cataloguswaarde auto opzoeken: kan dat ook?

 

De cataloguswaarde van een auto is weer iets anders dan de nieuwwaarde van een auto en de dagwaarde van een voertuig. De cataloguswaarde van een auto is de waarde van de auto op het moment dat kentekenbewijs deel 1 wordt afgegeven. Dat is dus niet hetzelfde als de aankoopwaarde of de huidige waarde van een auto.

Wil je de cataloguswaarde auto opzoeken, dan kun je dit overigens ook eenvoudig doen door middel van een controle bij de BOVAG, de ANWB en de RDW. Het achterhalen van de cataloguswaarde van een voertuig door middel van een auto taxatie is niet mogelijk, omdat een professionele taxatie alleen meer informatie kan geven over de huidige waarde van een voertuig.

Wil je de cataloguswaarde van een auto achterhalen, dan kun je dit over het algemeen het beste doen door een RDW check uit te voeren.