Welke RDW voertuiginformatie is gratis?

De meest uiteenlopende voertuiginformatie kan worden opgevraagd bij de RDW. De RDW is de organisatie in Nederland die onder meer verantwoordelijk is voor het registreren van alle voertuiggegevens en het beheren van de database. Je kunt bijvoorbeeld de RDW autowaarde opvragen, waarbij je een indicatie krijgt van de dagwaarde van je auto. Je kunt ook het schadeverleden opvragen, zodat je kunt ontdekken of de auto in het verleden eens ernstige schade heeft gehad waarvan je nu niets meer ziet. De RDW autowaarde kun je ook opvragen via de website van de RDW Ovi. Voor bepaalde informatie, zoals het uitgebreide RDW schadeverleden (WOK melding)  kun je ook bij de RDW terecht, wil je echter meer informatie dan moet je elders wezen en moet je een bijdrage betalen. Toch zijn de meeste voertuiggegevens gratis op te vragen. Deze gratis voertuiginformatie wordt in vier categorieën aangeboden na een kentekencheck, namelijk Basis, Motor & Milieu, Technisch en Fiscaal.

 

Basis autogegevens gratis opvragen

Onder de basis voertuiginformatie kun je gratis informatie vinden over bijvoorbeeld het merk en type auto, de kleur, de uitvoering, de plaats van het chassisnummer en het aantal eerdere eigenaren. Je kunt hier ook vinden of de kilometerstand logisch is, of de auto verzekerd en gekeurd is, of de auto als gestolen staat geregistreerd en of de auto in het verleden eens is teruggeroepen door de fabriek wegens een mankement. Ook de gewichten van het voertuig staan genoteerd onder de basis voertuiginformatie. In dit vlak is het vooral ook belangrijk om aandacht te besteden aan de kilometerstand. Wanneer er hier wordt aangegeven dat deze onlogisch is, dan is de kans groot dat het om een auto met een teruggedraaide kilometerstand gaat. Het is dan vanzelfsprekend af te raden om de auto te kopen.

 

Kilometerstand controleren

 

Gratis gegevens Motor & Milieu

In de categorie Motor & Milieu kun je informatie vinden over de milieuprestaties van het voertuig. Hierbij valt onder meer te denken aan het brandstofverbruik, het toerental geluidsniveau, de CO2-uitstoot en het netto maximum vermogen. Je kunt de cilinderinhoud van de motor zien en het aantal cilinders. Indien van toepassing staat hier ook het type gasinstallatie weergegeven. Tot slot kun je hier ook zien wat het zuinigheidslabel van de auto is.

 

Motor en Milieu

 

De technische voertuiggegevens

In het deel Technisch kun je diverse eigenschappen van het voertuig vinden. Je kunt zien hoeveel zitplaatsen de auto heeft en hoeveel assen deze heeft. Het aantal wielen van het voertuig wordt weergegeven en je vindt informatie over de wielbasis. Ook staat de afstand van de voorzijde van het voertuig tot het hart van de koppeling aangegeven. Voor de assen van het voertuig is gespecificeerde informatie beschikbaar.

 

Gratis fiscale informatie

Wanneer de catalogusprijs van het voertuig bekend is, wat vaak het geval is bij nieuwere auto’s, dan staat deze prijs weergegeven in de categorie Fiscaal. Daarnaast zie je hier ook de bruto bpm van de auto. De motorrijtuigenbelasting wordt hier niet aangegeven. Dit heeft te maken met het feit dat de tarieven hiervan wel eens veranderen. De motorrijtuigenbelasting wordt daarnaast uiteraard ook niet door de RDW bepaald, maar door de belastingdienst. Om het je makkelijk te maken heeft de RDW wel onder de fiscale informatie een linkje naar de juiste webpagina van de belastingdienst geplaatst, zodat je direct naar de juiste informatie kunt navigeren.

24-04-2017