" " RDW

Kenteken Check

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes. Als je daarnaar op zoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

 

De RDW: een korte introductie

 

De RDW is een publieke instantie die verantwoordelijk is voor ondersteuning van diverse activiteiten in de mobiliteitssector. De RDW helpt diverse partners die in de mobiliteitssector actief zijn en hulp nodig hebben om de mobiliteitssector op de juiste manier te organiseren. De RDW, ook wel de Rijksdienst Wegverkeer genoemd, werkt met diverse partners samen om de mobiliteitssector in Nederland op de juiste manier draaiende te houden. Meer weten over de RDW? Lees dan verder.

 

De vier kerntaken van de RDW

 

Om ervoor te zorgen dat de mobiliteitssector in Nederland op de juiste manier functioneert, heeft de RDW vier kerntaken. De kerntaken van de RDW, die in dit artikel verder beschreven worden, zijn de volgende:

  1. Toelating: het toelaten van voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt.
  2. Registratie en informatieverstrekking: het verzamelen, opslaan, bewerken en beheren van voertuiggegevens, gegevens van eigenaren en voertuigdocumenten en het verstrekken van informatie over deze gegevens.
  3. Toezicht en controle: toezicht houden op de bedrijven die door de RDW erkend zijn en het controleren van de technische staat van auto's.
  4. Documentafgifte: het afgeven van documenten voor voertuigen en/of eigenaren van voertuigen, zoals rijbewijzen en het APK-formulier.

In onderstaande alinea’s worden de diverse kerntaken uitgebreider beschreven voor een compleet beeld van de taken van de RDW.  

 

Toelating van voertuigen en voertuigonderdelen

 

 

De eerste belangrijke taak waar de Rijksdienst voor het Wegverkeer verantwoordelijk voor is, is het organiseren van de toelating van voertuigen en voertuigonderdelen. Het organiseren van de toelating van voertuigen en voertuigonderdelen betekent dat de RDW verantwoordelijk is voor het keuren van diverse voertuigen en voertuigonderdelen om te bepalen of deze voertuigen en voertuigonderdelen geschikt zijn voor zowel de Nederlandse als de Europese markt.

Hierbij wordt uiteraard gekeken of de betreffende voertuigen en de betreffende voertuigonderdelen geschikt zijn om op de Nederlandse en de Europese wegen te verschijnen. Mocht dit niet het geval zijn, dan worden de voertuigen en voertuigonderdelen niet toegelaten op de markt. Door alle voertuigen en voertuigonderdelen streng te beoordelen, wordt het Nederlandse en Europese wegennetwerk veilig gehouden.  

 

 

 

Het organiseren van toezicht en controle

 

Als publieke instantie heeft de RDW niet alleen de taak om toelatingscontroles uit te voeren, maar is de instantie ook verantwoordelijk voor het organiseren van toezicht op de door de RDW erkende bedrijven. Door de RDW erkende bedrijven zijn autobedrijven die aan de eisen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer voldoen en zich daarom RDW erkende autobedrijven mogen noemen.

Dit betekent onder andere dat zij Algemene Periodieke Keuringen uit mogen voeren en op de lijst van de Rijksdienst voor het Wegverkeer komen te staan als goede, erkende en veilige garage of dealer. Om erkend te blijven door de Rijksdienst voor het Wegverkeer, moeten de voertuigen wel aan de eisen van de publieke instantie blijven voldoen.

Om te controleren of dit inderdaad het geval is, houdt de RDW toezicht op de bedrijven die door de instantie worden erkend. Daarnaast is de Rijksdienst voor het Wegverkeer verantwoordelijk voor het organiseren van toezicht op autobedrijven en het controleren van de technische staat van auto's. De Nederlandse overheid en Europese Unie willen alleen voertuigen op de openbare weg zien die volledig veilig zijn. Het is dus belangrijk dat er een instantie bestaat die controleert of dit inderdaad het geval is.

 

Registratie en informatieverstrekking

 

De derde taak van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, betreft het verzamelen, opslaan, bewerken en beheren van zogeheten RDW voertuiggegevens en eigenaren historie. Zo vind je in de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer uitgebreide informatie over alle voertuigen die rondrijden in Nederland, zoals het bouwjaar van de auto, hoeveel eigenaren de auto heeft gehad, hoe vaak de auto bij de garage is geweest voor onderhoud, of de auto ooit een ongeluk heeft gehad, wanneer de auto voor het laatst een APK heeft gehad en of de wegenbelasting voor het voertuig wel netjes betaald is.

Deze informatie wordt verstrekt door autobedrijven, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een controle, bij het onderhoud van een auto of bij het uitvoeren van een reparatie. Door steeds alle gegevens van het voertuig te noteren, is er bij ieder kenteken een uitgebreid informatiepakket te vinden in de database van de instantie. 

 

RDW kentekencheck

 

Alle informatie die in de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer te vinden is, kan geraadpleegd worden door derden. Wil je bijvoorbeeld meer weten over een auto die je wilt kopen, dan kun je informatie over dit voertuig vinden door de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer te raadplegen via een kentekencheck. Hoe dit precies werkt, wordt onder het kopje ‘het raadplegen van de RDW database’ beschreven.  

 

Het afgeven van documenten

 

Tot slot is de Rijksdienst voor het Wegverkeer verantwoordelijk voor het afgeven van documenten die te maken hebben met auto's en auto-eigenaren. Bij het verstrekken aan documenten met betrekking tot voertuigen en eigenaren van voertuigen, kun je denken aan het verstrekken van een kentekenbewijs, maar ook aan het verstrekken van een rijbewijs en apk-formulier.

Het apk-formulier is een formulier dat je krijgt na het uitvoeren van een apk. Daarin kun je precies lezen hoe jouw auto beoordeeld is tijdens de keuring. Het formulier krijg je dus niet van de garage, maar van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

 

Het raadplegen van de RDW database

 

De gegevens in de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer zijn openbaar. Iedereen kan deze gegevens opvragen. Hoe het controleren van de gegevens precies werkt, wat je kunt vinden als je dit doet en waarom het interessant is, lees je in onderstaande tekst.

 

Hoe werkt een RDW kentekencheck?

 

Het is niet zo dat de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer in zijn geheel online staat en je op eigen houtje door de database kan bladeren om interessante informatie te vinden. Wil je informatie over een bepaald voertuig? Dan moet je deze informatie namelijk achterhalen door een RDW check uit te voeren via de website van de RDW online.

Een RDW check is een online tool die ook wel de kenteken check wordt genoemd. Hierbij vul je eenvoudig het kenteken van een voertuig in om te achterhalen welke voertuiggegevens er bij dit kenteken in de database van de instantie te vinden zijn. Het enige wat je nodig hebt voor de gratis kentekencheck, is een kenteken en een internetverbinding.

 

Wat kan ik vinden bij het uitvoeren van een RDW check?

 

Als je een RDW check uitvoert om meer te weten te komen over een voertuig, zijn er veel zaken die je kan vinden in de database. Een paar voorbeelden van de informatie die je met de gratis kenteken check kunt opvragen, zijn:

Wil je ook weten of het aantal kilometers op de tellerstand van de auto logisch is? Dan dien je een klein bedrag te betalen om te achterhalen of de huidige tellerstand van de auto een logische tellerstand is in vergelijking met de laatst genoteerde tellerstanden van de auto in kwestie.

 

Waarom is het uitvoeren van een RDW check interessant?

 

 

Je kunt de gratis kenteken check doen als je meer informatie over een voertuig wilt hebben. Zie je bijvoorbeeld een mooie auto rijden of heb je zelf een tweedehands auto, dan kun je de kentekens natrekken bij de RDW.

Het uitvoeren van een online kenteken check is vooral interessant als je een tweedehands auto gaat kopen. De verkoper van deze auto kan namelijk wel vertellen dat de auto in kwestie maar twee eigenaren heeft gehad, nooit schade heeft geleden en altijd goed onderhouden is, maar je weet natuurlijk nooit of dit ook echt zo is. 

 

Km stand controleren met je kenteken

 

Om erachter te komen of je inderdaad een goede koop gaat doen, kun je de kentekencheck doen. En wil je ook zeker weten dat je geen auto koopt met een teruggedraaide tellerstand? Dan kun je (tegen betaling) ook de tellerstand van het voertuig controleren. Dit kan veel waardevolle informatie opleveren.