Kenteken Check

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

Kenteken check voor online voertuiggegevens, de meest uitgebreide kenteken check om erachter te komen of een auto een goede aankoop is. Direct een kenteken check uitvoeren? Maak gebruik van de online kenteken check.

 

 

Algemene voertuiggegevens bij een kenteken

 

Het eerste wat je te zien krijgt als je kiest voor kenteken checken, zijn de algemene RDW voertuiggegevens bij het kenteken dat je hebt gecontroleerd. Algemene kenteken voertuiggegevens zijn gegevens als het merk van de auto, het model van de auto en het bouwjaar van de auto. Vaak ben je al wel op de hoogte van (een deel van) deze gegevens, maar in sommige gevallen is er bijvoorbeeld onduidelijkheid over het bouwjaar van een auto. Wil je een auto kopen en wil je controleren of de verkoper in kwestie wel eerlijk is over de leeftijd van het voertuig, dan kun je dit eenvoudig controleren door de algemene voertuiggegevens van het betreffende kenteken te controleren. Over het algemeen worden de algemene voertuiggegevens niet als de meest interessante gegevens van de RDW check beschouwd, simpelweg omdat deze gegevens vaak al bekend zijn.  

 

Het schadeverleden van een auto

 

RDW check

Wat veel mensen interessanter vinden dan de algemene voertuiggegevens bij kenteken natrekken, is het schadeverleden van een auto. Het schadeverleden van een auto is simpelweg het verleden in schade van een voertuig, ofwel het aantal keren dat een auto schade heeft gehad en wat deze schade precies heeft ingehouden. Heeft een auto bijvoorbeeld een kleine aanrijding gehad, waardoor de bumper van de auto vervangen diende te worden? Dan is dit terug te zien in het schadeverleden van een auto. Is een auto ooit total loss geweest en is het voertuig als ex-schadevoertuig weer gerepareerd? Dan is ook dit terug te zien in het schadeverleden van een voertuig. Helaas komt het regelmatig voor dat er wordt gelogen over het schadeverleden van een voertuig bij het verkopen van een tweedehands auto. Zo kunnen verkopers claimen dat een specifiek voertuig ooit één klein ongeluk heeft gehad, terwijl het voertuig in kwestie in werkelijkheid ooit schadeauto is geweest. Om te controleren of de verkoper inderdaad de waarheid spreekt en jij een goede en slimme aankoop doet, kun je kiezen voor kenteken checken.

 

De APK vervaldatum van een auto

 

Een andere zaak die je kan controleren bij zoek kenteken, is de APK vervaldatum van een auto. De APK vervaldatum is de datum waarop de Algemene Periodieke Keuring van het betreffende voertuig verloopt en de auto dus weer een nieuwe keuring nodig heeft. De APK keuring is een voertuigverplichting. Heb je geen geldige APK, dan kun je hier een boete voor krijgen en mag je bovendien niet de weg op met de auto in kwestie. De APK vervaldatum is dus een belangrijke datum waar je als autobezitter zeker rekening mee dient te houden om problemen te voorkomen. Wanneer de APK vervaldatum precies is en hoe vaak een voertuig gecontroleerd dient te worden, is afhankelijk per voertuig. Het controleren van de APK vervaldatum van een voertuig door middel van een kenteken check is bijvoorbeeld interessant als je zelf de vervaldatum bent vergeten en je niet wil dat je te laat bent voor jouw APK controle. Daarnaast is het tevens interessant om de vervaldatum van de Algemene Periodieke Keuring te controleren als je een tweedehands auto gaat kopen en de verkoper claimt dat de auto die je wil kopen net een APK keuring heeft gehad. Om te voorkomen dat je een auto koopt die juist net gecontroleerd moet worden en dus extra kosten moet maken bij het kopen van de auto, kun je een RDW check uitvoeren.  

 

De kilometerstand van een auto controleren

 

RDW online kilometerstand

Je kan de kilometerstand controleren via de kenteken check. Er wordt helaas nog altijd veel gefraudeerd met tellerstanden. Ondanks vele maatregelen zoals het ontstaan van Stichting Nationale Auto Pas (NAP) in 1991 die alle tellerstanden registreert, het per 1 januari 2014 strafbaar stellen van tellerstanden terugdraaien en professionalisering van tellerstand registratie door overname van de NAP taken door de Rijksdienst Wegverkeer, komt tellerfraude nogsteeds veel voor. Zo is er bij 5% van de origineel Nederlandse auto's sprake van tellerfraude, bij import auto's ligt dit percentage tussen de 40-60%. De tellerstand van een auto is van invloed op de waarde, is de tellerstand teruggedraaid dan lijkt de auto meer waard dan dat deze is. Mensen die een auto kopen met teruggedraaide teller komen vaak voor onverwachts hoge onkosten te staan. Km fraude wordt ook veel geassocieerd met verborgen gebreken. Het is daarom belangrijk om bij aankoop van een occasion altijd de km stand te controleren. Voornamelijk omdat het risico om slachtoffer te worden van tellerfraude groot is en de kans op grote extra kosten ook aanwezig is. Je kunt de km stand controleren door gebruik te maken van de kenteken check. Je kunt dan checken of de tellerstand logisch of onlogisch is. Deze kenteken check is voornamelijk ontwikkeld voor Nederlandse auto's of lang geleden ingevoerde import auto's. Is een auto recent ingevoerd, dan is de kilometerstand op basis van het kenteken niet te achterhalen. Wil je dan weten of de tellerstand logisch is, dan zul je gebruik moeten maken van de chassischeck voor import auto's. Met deze check kun je het chassisnummer van een auto gebruiken en aan de hand daarvan voertuiginformatie opvragen.  

 

Het aantal eigenaren van een auto

 

aantal vorige eigenaren auto

Andere nuttige informatie die je kan achterhalen bij kenteken opvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, is het aantal eigenaren auto. Voornamelijk bij het kopen van een tweedehands auto kan het interessant zijn om te achterhalen hoeveel eigenaren een auto al heeft gehad. Een verkoper kan namelijk wel zeggen dat een auto slechts twee eigenaren heeft gehad om de verkoopprijs van de betreffende tweedehands auto wat omhoog te schroeven, maar dit wil niet zeggen dat dit inderdaad ook het geval is. Om te voorkomen dat je een miskoop doet of te veel betaalt voor jouw auto die in werkelijkheid het dubbele aantal eigenaren heeft gehad, kun je het aantal eigenaren auto eenvoudig controleren bij het uitvoeren van een kenteken check online controle in de database van deze publieke instantie. Zeker omdat het kopen van een auto met zo min mogelijk eigenaren beter is dan het kopen van een auto met meer eigenaren, is het verstandig om een kenteken check uit te voeren en op deze manier het aantal eigenaren van een auto te achterhalen.  

 

De waarde van een auto

 

RDW check

De waarde of dagwaarde van een auto betreft de waarde die een voertuig op dit moment heeft en die je dus op dit moment voor jouw auto zou kunnen krijgen als je deze verkoopt. Veel mensen denken dat de dagwaarde van een auto hetzelfde is als de aankoopwaarde van een voertuig, maar dit is natuurlijk niet waar. Ga je met jouw auto de weg op, dan wordt de waarde van dit voertuig namelijk automatisch lager. Dit komt niet alleen omdat jouw auto slijt door het rijden, maar ook omdat jouw auto simpelweg ouder wordt en dus minder waard wordt. De dagwaarde is dus nooit hetzelfde als de aankoopwaarde, zelfs als je niet met jouw auto rijdt en deze al jaren stilstaat in een veilige garage. De dagwaarde van een auto is afhankelijk van diverse factoren. Wil je achterhalen wat de huidige waarde van jouw voertuig is, dan moet je een complexe berekening uitvoeren om alle factoren die de dagwaarde bepalen mee te nemen en een betrouwbare waarde te berekenen. Om het gemakkelijker te maken om de dagwaarde te berekenen, kun je ook kiezen voor waarde auto bepalen door middel van een kenteken check. Voer je een kenteken check uit op de website van de kenteken check, dan berekent deze online tool namelijk eenvoudig de dagwaarde van een auto door de diverse factoren die invloed hebben op de dagwaarde mee te nemen in een berekening. Deze berekening is altijd betrouwbaar, dus je weet zeker dat je de juiste dagwaarde te zien krijgt als je kiest voor kenteken opzoeken. Het achterhalen van de dagwaarde van een voertuig kan in diverse situaties interessant zijn. Zo is het interessant om de dagwaarde van jouw auto te achterhalen als je gewoon wil weten wat jouw voertuig waard is, simpelweg omdat je hier nieuwsgierig naar bent. Daarnaast kan het ook interessant zijn om de dagwaarde van een auto te achterhalen als je een mooie auto ziet rijden en benieuwd bent wat de waarde van deze auto is. Echter, de meest interessante situaties om te kiezen voor het achterhalen van de dagwaarde door middel van een kenteken check, is bij het kopen en verkopen van een auto. Wil je een tweedehands auto kopen, dan is het namelijk verstandig om de dagwaarde te achterhalen zodat je weet wat je koopt en bovendien kan controleren of de verkoopprijs eerlijk is. Wil je een auto verkopen, dan is het verstandig om de dagwaarde te achterhalen om een eerlijke verkoopprijs op te stellen. In beide gevallen kun je uiteraard gebruik maken van de kenteken check om de dagwaarde te achterhalen.  

 

De staat van onderhoud van een auto

 

Tot slot kun je de kenteken check tevens gebruiken om de staat van onderhoud van een auto te achterhalen. Ook dit kan interessant zijn als je een auto wil kopen en je zeker wil weten dat je een goede aankoop doet. Een auto met een goede staat van onderhoud is namelijk niet alleen automatisch van betere kwaliteit dan een auto met een slechte staat van onderhoud, maar heeft bovendien een andere verkoopprijs. Om de kwaliteit en de prijs van een auto te controleren, kun je dus een kenteken check uitvoeren voor de staat van onderhoud van een auto.