Wat is een RDW erkend bedrijf?

 

Voor het kopen van een auto, voor het laten onderhouden van een auto en bijvoorbeeld voor het laten uitvoeren van een Apk-keuring kiezen veel mensen bewust voor RDW erkende bedrijven. Sterker nog, in geval van een APK keuring moet het bedrijf zelfs RDW erkend keurmeester zijn, anders kan het bedrijf de APK niet uitvoeren. RDW erkende autobedrijven zijn te herkennen aan het RDW-logo. Deze is in de meeste gevallen te vinden op de gevel of de ruit van het bedrijfspand, maar ook op de website van RDW erkende autobedrijven wordt het vaak vermeld. Maar wat betekent RDW erkend nu precies en wanneer is een autobedrijf RDW erkend?

 

 

Bij de RDW aangesloten bedrijven

RDW erkend bedrijf

Als een garage RDW erkend is, dan is deze net even wat beter in staat om garanties te geven en om meer zaken voor je uit te voeren. Het is bijvoorbeeld zo dat bij de RDW aangesloten bedrijven zelf de mogelijkheid hebben om vrijwaringen uit te geven. Daarnaast mogen zij officieel Apk-keuringen uitvoeren en functioneren deze bedrijven volgens de richtlijnen van de RDW. In principe is het zo dat RDW aangesloten bedrijven autobedrijven zijn die voldoen aan de eisen die worden gesteld door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Alleen autobedrijven die hieraan voldoen kunnen RDW erkend worden. Het voordeel hiervan is dat het bedrijf, mits zij een APK keurmeester opgeleide monteur in dienst hebben auto's APK mogen keuren. Een goed verdienmodel omdat de meeste mensen een keuring combineren met onderhoud. Anderzijds is het ook handig dat je auto's kunt verkopen met een nieuwe APK keuring.

Toch zitten er ook verplichtingen aan deze erkenning. Vanaf 2014 is elk RDW erkend garagebedrijf verplicht om bij elke keuring / handeling de kilometerstand te controleren en deze in de RDW database in te voeren. Dit is een innitiatief waar wij als website enorm blij mee zijn, want wij zijn van mening dat er geen organisatie is waar dit beter besteed is dan de RDW. Zij hebben deze taak sinds 1 januari 2014 overgenomen van Stichting Nationale Autopas waardoor het nog betrouwbaarder wordt en het nog lastiger wordt voor fraudeurs om tellerfraude te plegen.

 

 

Voordelen RDW erkend bedrijf

Wanneer je met je voertuig naar een RDW erkend autobedrijf gaat, dan ben je er zeker van dat dit autobedrijf goed volgens de regels en richtlijnen van de RDW werkt. Dit biedt jou natuurlijk meer zekerheden, zeker op het gebied van betrouwbaarheid. Het is belangrijk om te weten dat de RDW op veel vlakken samenwerkt met de BOVAG, maar dat het niet zo is dat een BOVAG erkend bedrijf direct ook een RDW erkend bedrijf is en andersom. Dit staat los van elkaar. Het is dus mogelijk dat een bedrijf bij zowel BOVAG als de RDW erkend is, maar het is ook mogelijk dat een garage maar door één van de twee partijen erkend is of helemaal niet door deze partijen is erkend.

 

 

Een auto gekocht bij een niet-erkend bedrijf

Voordelen RDW erkend bedrijf

Pieter koopt een tweedehands auto van een autobedrijf dat niet RDW erkend is. Het garagebedrijf is ook niet door andere partijen erkend, maar Pieter wil de auto zo graag hebben dat hij hier eigenlijk helemaal geen aandacht aan heeft besteed. Pieter koopt de auto en laat deze bij een autobedrijf aan de overkant overschrijven, want de autogarage waar hij de auto van koopt kan dit niet. Na een paar weken blijkt er van alles mis met de auto. Deze heeft een teruggedraaide kilometerteller, de auto blijkt in het verleden flinke schade te hebben geleden waar verborgen schade door is ontstaan en de auto komt niet door de Apk-keuring heen. Pieter kan in dit geval geen ondersteuning verwachten van de RDW of de BOVAG, want hij heeft zelf gekozen voor een bedrijf zonder erkenning, waardoor er geen standaard garanties actief zijn.

 

 

 

 

 

 

 

06-07-2020