Chassisnummer

Chassisnummer Controleren - Een Chassisnummer Decoderen

 

 

Iedereen die ooit een tweedehands auto gekocht of verkocht heeft, of op zoek was naar een ander voertuig, zal verschillende verbijsterende zinnen en autogerichte definities tegengekomen zijn, zoals VIN nummer, chassisnummer, kenteken check, cataloguswaarde, enzovoort. Laten we beginnen met de basis en u op de hoogte brengen van alle informatie die u nodig heeft om een ​​beslissing te nemen bij het kopen van een auto, voornamelijk een tweedehands auto!

Net zoals vingerafdrukken helpen de ene persoon van de andere te onderscheiden, wordt een voertuigidentificatienummer (VIN) oftewel chassisnummer gebruikt om de ene auto van de andere te onderscheiden. Het is onmogelijk dat meerdere personen precies dezelfde vingerafdrukken hebben, zelfs identieke tweelingen niet, evenzo kunnen twee auto's van hetzelfde merk en model niet dezelfde VIN nummer hebben. Maar de gelijkenissen eindigen daar niet alleen. Sinds vele jaren helpt het identificeren van vingerafdrukken de wetshandhavingsfunctionarissen inzichten te krijgen in iemands achtergrond en strafregisters. Op dezelfde manier kan een eenvoudige chassisnummercontrole veel onthullen over een voertuig en het auto verleden, waaronder:
• Merk en model van de auto
• Carrosserietype
• Schadegeschiedenis
• Record van diefstal
• Foto's van geleden autoschade (indien beschikbaar)
• Aantal vorige eigenaars
• Kilometertellerstanden
Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een gebruikt voertuig, een chassisnummercontrole kan van onschatbare waarde zijn voor de potentiële koper of verkoper en kan hen, tijdens het proces, voor veel problemen behoeden. Bij het kopen van een gebruikt voertuig is dit soort checken altijd een goed idee. U leert alles wat er te weten valt over de auto, van de schadegeschiedenis tot het aantal eigenaars. Wanneer u echter uw oude auto wilt verkopen, kan het ook belangrijk zijn om een VIN nummer-/chassisnummercontrole uit te voeren. De informatie beschikbaar hebben voor een potentiële koper van een auto zal hem of haar veel tijd besparen en zal genoeg vertrouwen bieden om uw auto ter plaatse te kopen.
 

 

 

Het chassisnummer vinden

Afhankelijk van het merk van het voertuig, kunt u uw chassisnummer op verschillende plaatsen vinden, zowel binnenin als buiten uw voertuig. Doorgaans bestaat een VIN nummer of chassisnummer uit 17 tekens (letters en cijfers) verdeeld over drie segmenten:
• WMI - de eerste drie tekens van de code waarmee het herkomstgebied van het voertuig en de fabrikant kunnen worden bepaald
• VDS - de volgende zes tekens in dit segment bepalen de structuur van de auto, het carrosserietype, het type en de variëteit van de motor en de aandrijving
• VIS - de laatste acht tekens bepalen de specifieke kenmerken van een bepaald exemplaar
 

Buiten het voertuig om

Als u het chassisnummer van uw voertuig moet vinden, dient u eerst de documentatie te controleren die u over het voertuig heeft, zoals:
• Voertuigtitel
•Registratiekaart
• Verzekeringspapieren
• Handleiding
Politierapporten (van o.a. diefstal)
Als u niet beschikt over een van deze bovengenoemde documenten of als u het nummer van de auto wilt verifiëren, dan kunt u het chassisnummer op de carrosserie van het voertuig vinden.
 

Op het voertuig

Het chassisnummer wordt toegekend door de fabrikant en is gegraveerd op het chassis van het voertuig. Hiermee krijgt u toegang tot de volledige biografie van een auto, vanaf het moment dat deze voor het eerst werd geregistreerd tot de laatste eigendomsoverdracht. Het nummer wordt vaak gevonden in de linkerbenedenhoek van het dashboard of tegenover het stuur. U kunt het nummer lezen door door de voorruit te kijken. Daarnaast is het nummer ook op een aantal andere locaties aanwezig:
• Voorkant van het motorblok
• Voorkant van het frame van de auto, in de buurt van de container die ruitensproeiervloeistof bevat
• Achterwielkast
• In de deurpost aan de bestuurderszijde (open de deur en kijk onder waar de zijspiegel zich bevindt)
• Deurpost aan de bestuurderszijde
• Onder het reservewiel
Als u het chassisnummer nog steeds niet kunt vinden, raadpleeg dan de handleiding van het voertuig of bel een dealer of de fabrikant en vraag om advies. Dit nummer moet overeenkomen met wat is ingevoerd in het kentekenbewijs van het voertuig. Als u verschillen opmerkt, moet u de aankoop annuleren om negatieve gevolgen te voorkomen.
 

Chassisnummercontrole bij importeren

Als u van plan bent een gebruikte auto uit een buurland zoals Duitsland of België te importeren, moet u er rekening mee houden dat er voldoende onderzoek naar het voertuig moet worden uitgevoerd. Het importeren van auto's kan winstgevend zijn als het op de juiste manier wordt gedaan. Hoewel de auto een stuk goedkoper kan blijken te zijn, kan hete hele importproces aanzienlijke risico's met zich meebrengen. Als het gaat om de autogeschiedenis, de schadegeschiedenis en de betrouwbaarheid van de koper, is het veel moeilijker om meer te weten te komen over een geïmporteerde auto dan wanneer je deze in Nederland zou hebben gekocht. Maar dat betekent niet dat u dan maar geen auto moet importeren! Met een chassisnummercontrole kunt u toegang krijgen tot alles wat er te weten valt over de auto. De reden waarom het verstandig is om altijd een chassisnummercontrole uit te voeren, is de betrouwbaarheid van de voertuiggegevens. Voor Nederlandse voertuigen is een eenvoudige nummerplaatcontrole voldoende, terwijl het voor buitenlandse voertuigen het beste is om een ​​chassisnummercontrole uit te voeren.
Hoewel het bijna onmogelijk is om alle informatie uit andere landen te ontvangen, kunnen bepaalde belangrijke details, zoals de schadehistorie en diefstalgegevens, snel worden verkregen door een chassisnummercontrole. Deze gegevens zijn beschikbaar voor iedereen die een auto uit het buitenland wil importeren, wat vaak heel interessant kan zijn.
 

Voor welke landen werkt de chassiscode?

Zoeken naar een chassisnummer via de tool is mogelijk voor de volgende landen: de Verenigde Staten, Canada, Zweden, Spanje, Slovenië, Denemarken en Nederland. Als u een Nederlands kenteken wilt checken, kunt u de kenteken check op onze startpagina gebruiken.

 


 

Beperkingen van een kentekencontrole

De informatie die u ontvangt met een RDW kentekencheck komt van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), een overheidsorganisatie die alle voertuigen met een Nederlands nummerbord bijhoudt. Wanneer u echter een import auto met een Duitse of Belgisch kenteken importeert, heeft de RDW hier geen informatie over. In dit geval heeft een kenteken check weinig zin. Gelukkig kunt u via een chassisnummercontrole gemakkelijk informatie vinden over auto's die uit Duitsland of België geïmporteerd zijn.
 

Conclusie

Heeft u besloten om een ​​chique tweedehands auto uit Duitsland te kopen, maar maakt u zich zorgen over de geschiedenis en voertuiggegevens? In dit geval kunt u geen kenteken check uitvoeren omdat de auto in een ander land geregistreerd staat. Maar maak u geen zorgen, voer een eenvoudige chassisnummercontrole uit om details over het auto verleden te krijgen. Al deze informatie kan u helpen bij het beslissen of u de auto wilt kopen of dat u op zoek moet naar een andere, betere auto.

 

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl