Voertuigverplichtingen

RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes, indien u daarnaar opzoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl

Voertuigverplichtingen online opvragen, weet welke verplichtingen en kosten er na aanschaf van een auto voor jouw rekening komen. Je vindt informatie over welke verplichtingen een voertuig met zich mee brengt, hoe je variabele financiële verplichtingen kunt berekenen en krijgt inzicht in het totaalplaatje autobezit. Benieuwd of jij aan alle voertuigverplichtingen voldoet of dat de verkoper van een auto alles netjes op orde heeft? RDW online helpt jou bij het controleren van deze gegevens.  

 

Voertuigverplichtingen: wat zijn dat?

 

Als je eigenaar bent van een voertuig, heb je bepaalde verplichtingen waar je aan moet voldoen. Deze verplichtingen worden ook wel voertuigverplichtingen genoemd en zijn geldig voor iedereen die in het bezit is van een auto in Nederland. Meer over voertuigverplichtingen, lees je in dit artikel. Zo lees je in dit artikel eerst wie zich bezighoudt met de voertuigverplichtingen in ons land, om vervolgens meer te weten te komen over de verplichtingen die in ons land van kracht zijn en wat er gebeurt als je je als voertuigeigenaar niet aan deze verplichtingen houdt.  

 

Wie bewaakt onze voertuigverplichtingen?

 

Er is in ons land één instantie die zich het meest bezig houdt met de verplichtingen op het gebied van voertuigen in Nederland. Deze instantie wordt ook wel de RDW of Rijksdienst voor het Wegverkeer genoemd en betreft een publieke partij die werkzaam is in de mobiliteitssector van ons land. Zo ziet de RDW zichzelf als publieke partner op het gebied van de mobiliteitssector in ons land, die diverse partners ondersteunt om hun werkzaamheden in deze sector zo goed mogelijk uit te voeren en de sector op deze manier zo goed mogelijk te organiseren. Zo is de Rijksdienst voor het Wegverkeer onder andere verantwoordelijk voor het toelaten van voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt, maar ook voor het uitgeven van documenten voor voertuigen en voertuigeigenaren en het opstellen en controleren van de voertuigverplichtingen die in ons land van kracht zijn.  

 

Welke voertuigverplichtingen hebben eigenaren in Nederland?

 

Als je een voertuig in je bezit hebt in ons land, dien je je aan diverse voertuigverplichtingen te houden. De belangrijkste voertuigverplichtingen voor autobezitters in Nederland, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

 

De APK keuring

APK keuringDe APK keuring wordt ook wel de Algemene Periodieke Keuring of APK genoemd en betreft een autokeuring die eens in de zoveel tijd uitgevoerd dient te worden om ervoor te zorgen dat voertuigen nog geheel veilig zijn en om ervoor te zorgen dat voertuigen niet extreem schadelijk zijn voor het milieu. Heb je een auto in je bezit, dan dien je regelmatig verplicht en APK auto uit te laten voeren door een door de RDW erkende garage in Nederland. Hoe vaak een auto precies gecontroleerd moet worden, is overigens afhankelijk per voertuig. Zo is het afhankelijk van de laatste keuring die er is uitgevoerd voor het voertuig, maar ook van de brandstof die de auto gebruikt. Wanneer er een nieuwe APK keuring uitgevoerd dient te worden, kun je eenvoudig controleren door de nieuwe deadline in het vorige APK rapport op te zoeken of door de RDW database te raadplegen op basis van het kenteken van het voertuig. Haal je het kenteken van de auto namelijk door de database, dan krijg je direct te zien wanneer de laatste APK keuring uitgevoerd is en wanneer er een nieuwe keuring vereist is om aan de voertuigverplichtingen in ons land te voldoen. Bij het uitvoeren van een APK keuring, controleert de garage de betreffende auto op diverse APK keuringseisen. Een voorbeeld van deze keuringseisen is dat de remmen van het voertuig goed werken om ervoor te zorgen dat het voertuig volledig veilig is, maar ook dat het voertuig niet te veel uitlaatgassen uitstoot om het milieu te beschermen. Voldoet een auto aan alle eisen van de Algemene Periodieke Keuring, dan wordt het voertuig goedgekeurd in het APK rapport en mag je gewoon rondrijden in het voertuig. Wordt het voertuig afgekeurd, dan dienen er reparaties uitgevoerd te worden om ervoor te zorgen dat de auto weer de weg op mag.

 

De autoverzekering

voertuigverplichtingen

Naast het regelmatig laten uitvoeren van een Algemene Periodieke Keuring, is het in ons land ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Een autoverzekering is een verzekering die je op het kentekenbewijs auto afsluit, waarbij je je auto en dus jezelf als eigenaar van de auto verzekert tegen diverse situaties. Door een autoverzekering af te sluiten, voorkom je dat je in de financiële problemen komt als je in een vervelende situatie terecht komt op de weg. Rijd je bijvoorbeeld tegen een andere auto aan omdat je niet aan het opletten was, dan voorkomt de verzekering dat je ineens een hoog bedrag aan kosten moet betalen om de schade aan het andere voertuig te vergoeden. In Nederland is het voor iedereen verplicht om een eenvoudige autoverzekering met aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering sluit je niet af om schade aan jouw eigen auto te vergoeden, maar wel om de schade aan een ander voertuig te vergoeden als jij de schuldige partij van het ongeval was. Rijd je bijvoorbeeld de spiegel van een andere auto kapot omdat je niet genoeg afstand nam bij het inhalen, dan vergoedt jouw verzekering de schade. Overigens is het ook mogelijk om een uitgebreide verzekering met dekking van eigen schade (tot op een bepaald niveau) af te sluiten, maar is dit niet verplicht. Enkel het afsluiten van de autoverzekering met aansprakelijkheidsverzekering valt onder de voertuigverplichtingen in ons land.

 

 

De wegenbelasting

Het wegennetwerk in Nederland is over het algemeen van goede kwaliteit. Rijd je met jouw auto over de grens van Nederland naar België, dan merk je bijvoorbeeld dat de wegen in dit land veel minder goed verzorgd zijn. De reden dat de wegen in ons land van goede kwaliteit zijn, heeft onder andere te maken met het feit dat Nederlanders verplicht zijn om wegenbelasting te betalen. Wegenbelasting is een verplichte vorm van belasting die iedere autobezitter in ons land moet betalen om ervoor te zorgen dat de wegen altijd goed verzorgd kunnen worden. Betaal je geen wegenbelasting als eigenaar van een voertuig, dan mag je met jouw auto geen gebruik maken van de Nederlandse wegen omdat je niet meebetaalt aan het onderhouden van deze wegen. Hoeveel wegenbelasting je precies moet betalen, is afhankelijk van de auto die je rijdt. Zo moeten zware auto’s over het algemeen meer wegenbelasting betalen dan kleine auto’s die in ons land rondrijden.

 

Overige verplichtingen voor eigenaren

Naast het regelmatig laten uitvoeren van een Algemene Periodieke Keuring, het afsluiten van een autoverzekering met aansprakelijkheidsdekking en het betalen van wegenbelasting, hebben autobezitters in ons land nog enkele andere verplichtingen. Zo is het uiteraard verplicht om een RDW rijbewijs te hebben, ofwel een rijbewijs die door de RDW uitgegeven is en dus door deze instantie erkend wordt, maar is het ook verplicht om een kentekenbewijs auto te hebben en dit kentekenbewijs APK te allen tijde met je mee te nemen in de auto die je rijdt.  

 

Wat gebeurt er als ik niet aan de voertuigverplichtingen voldoe?

 

Zoals de naam het al zegt, zijn de voertuigverplichtingen in ons land verplicht voor alle autobezitters die in Nederland wonen. Voldoe je niet aan de verplichtingen, dan worden er maatregelen opgelegd om dit gedrag te straffen en ervoor te zorgen dat je wel aan de verplichtingen gaat voldoen. Wat er precies kan gebeuren als je niet aan de verplichtingen voldoet, wordt in onderstaande tekst per voertuigverplichting beschreven.

 

Het niet (tijdig) uitvoeren van een APK

Ben je te laat met het uitvoeren van de APK of laat je deze controle helemaal niet uitvoeren, dan krijg je hier een boete voor. Het (tijdig) uitvoeren van een APK keuring is namelijk verplicht gesteld door de Europese Unie, wat betekent dat je als autobezitter zeker in de problemen kan komen als je je niet aan deze regel houdt. Overigens mag je ook niet de weg op met een RDW voertuig zonder APK keuring, dus als je met jouw auto wil rijden heb je altijd een keuring nodig. Word je betrapt terwijl je in een auto zonder APK rijdt, dan kun je hier een flinke boete voor krijgen.

 

Het niet afsluiten van een autoverzekering

Net zoals het uitvoeren van een APK, is ook het afsluiten van een autoverzekering verplicht als je eigenaar bent van een voertuig. Sluit je geen autoverzekering af en komt de Rijksdienst voor het Wegverkeer hier achter tijdens een jaarlijkse controle, dan krijg je in ieder geval een boete van 380 euro. Deze boete mag drie keer per jaar uitgegeven worden, dus als je na het ontvangen van de eerste boete nog steeds geen autoverzekering hebt afgesloten kun je de boete nog twee keer krijgen. En krijg je een ongeluk zonder autoverzekering? Dan wordt de schade van het ongeluk op jou verhaald en krijg je een claim. Bots je bijvoorbeeld tegen een auto aan op de parkeerplaats, dan zijn de kosten van de schade aan zowel jouw voertuig als het voertuig van de andere partij voor jou.

 

 

 

Het niet betalen van wegenbelasting

wegenbelasting

Betaal je jouw wegenbelasting niet aan de Belastingdienst, dan krijg je hier een zogeheten verzuimboete voor. Betaal je hierna nog steeds geen belasting, dan wordt deze boete uiteindelijk steeds hoger. Zo kan het zelfs voorkomen dat jouw auto of andere bezittingen worden ingenomen, simpelweg omdat je geen belasting hebt betaald.

 

 

 

Het negeren van andere voertuigverplichtingen

voertuigverplichtingen

Heb je geen rijbewijs bij je als je aan het rijden bent of heb je jouw kentekenbewijs thuis laten liggen toen je in de auto bent gestapt, dan kun je hier hoge boetes voor krijgen. Heb je jouw rijbewijs niet meegenomen toen je in de auto stapte en word je gecontroleerd door de politie, dan krijg je hier bijvoorbeeld standaard een boete van 90 euro voor. Overigens is het altijd verplicht om een origineel rijbewijs en een origineel kentekenbewijs mee te nemen, dus het meenemen van kopieën is niet toegestaan.