Hoe weet je of een auto aan de voertuigverplichtingen voldoet?

occasion kopenEen auto moet aan de voertuigverplichtingen voldoen om deel te nemen aan het verkeer. Het rijden in een auto die niet aan de voertuigverplichtingen voldoet kan ernstige consequenties hebben. In de eerste plaats zijn regels er niet voor niets. Nederland is het land met het laagste aantal (dodelijke) verkeersslachtoffers ter wereld. Dat komt mede door onze goede wegen, het verplicht stellen van een RDW rijbewijs, wat niet zomaar verkregen kan worden en het handhaven van strenge voertuigverplichtingen.  

 

 

Welke voertuigverplichtingen zijn er eigenlijk?

 

 Er zijn verschillende soorten verplichtingen waar een voertuig aan moet voldoen. In de eerste plaats is er natuurlijk de APK. De APK is een van de meest belangrijke voertuigverplichtingen die er zijn. APK staat voor Algemene voertuigverplichtingenPeriodieke Keuring. De APK keuring is een belangrijke keuring die eens in de zoveel tijd moet plaats vinden. Meestal is dit jaarlijks, maar dit kan verschillen per type auto. Tijdens de APK keuring wordt er gekeken of een auto nog aan de APK keuringseisen voldoet. Kan een auto niet aan deze eisen voldoen, dan moet er gekeken worden of de gebreken hersteld kunnen worden, of de auto moet geschorst worden. Een geschorste auto mag niet op de openbare weg rijden. Een dergelijke auto hoeft echter ook geen APK te hebben. Wie in een auto heeft die echter niet geschorst is en toch geen APK heeft, krijgt direct een boete.  

 

Autoverzekering als voertuig verplichting

 

Een ander voorbeeld van de voertuigverplichtingen is het hebben van een WA-verzekering. Een WA-verzekering is een verzekering die je afsluit en de schade dekt die je bij andere mensen kan veroorzaken. Zonder het hebben van een WA-verzekering zou je immers schade kunnen veroorzaken die zo groot is dat je deze niet kan terugbetalen. Het slachtoffer zou dan met een schadepost zitten die niet vergoed wordt. Technisch gezien hoort het hebben van een autoverzekering bij de voertuigverplichtingen. Houdt er echter wel rekening mee dat de bestuurder van een voertuig dat geen verzekering heeft een boete krijgt en aansprakelijk is.  

 

Wegenbelasting is ook een voertuigverplichting.

 

De oud-president van de Verenigde Staten Benjamin Franklin zei het al: there are two things certain in life, which are death and taxes. Ook als je een auto hebt ontkom je er niet aan. Wie een auto heeft zal hierover wegenbelasting moeten betalen. Wie deze belasting niet of te laat betaalt krijgt een boete, maar dan van de Belastingdienst.

voertuigverplichtingen

26-07-2015