Vragen over het nieuwe kentekenbewijs

Er is een nieuw kentekenbewijs, geen papieren kentekenbewijs meer. Wanneer je een nieuwe of gebruikte auto gaat kopen, krijg je een nieuwe kentekencard. Het voordeel van dit nieuwe kentekenbewijs is dat deze fraudebestendig is, en ook slijtvast. Daarom is het proces van de tenaamstelling van de auto ook veranderd. Vroeger was het zo dat je drie papieren kreeg als je de auto kocht, namelijk kentekenbewijs deel 1a, deel 1b en deel 2. Vanaf januari 2014 is er een nieuw systeem voor de tenaamstelling. Je hebt bij de aanschaf van een auto nog maar te maken met twee stukken, namelijk de kentekencard en de tenaamstellingscode. Deze code moet je wel goed bewaren, voor het moment wanneer jij je auto weer wil verkopen. De kentekencard is er om deel 1a en deel 1b te vervangen. Het is een plastic kaart op creditcardformaat, daarop staan veel echtheidskenmerken afgebeeld. Je vindt op het bewijs het kenteken, de persoonsgegevens, maar ook de datum van toelating, de voertuigomschrijving en het chassis- of het framenummer. De kentekencard moet een bestuurder van het voertuig altijd kunnen tonen.

 

Nieuwe kentekencard opvragen

Deze nieuw kentekencard krijg je vanzelf wanneer je een voertuig koopt. Als je nu een voertuig hebt en je hebt nog een papieren kentekenbewijs, dan hoef je daar niets mee te doen. Wanneer je de auto gaat verkopen wordt het papieren kentekenbewijs vanzelf omgezet naar een kentekencard. Als je een papieren kentekenbewijs bent verloren wordt het vervangen. Als je in 2018 of in 2019 nog een papieren kentekenbewijs hebt, dan krijg je van zelf bericht zodat je het kunt laten vervangen.

 

Kosten

kentekenbewijsEr mag maximaal een bedrag van 9,70 euro worden gerekend door bedrijven en kentekenloketten voor de tenaamstelling van een voertuig. Of dat het nu een nieuw of een gebruikt voertuig is, dat maakt niet uit. In Nederland kost de eerste registratie van een voertuig 39 euro. Als je een vervangende kentekencard met code nodig hebt, dan betaal je 31,50 euro. Een nieuwe kost voor de tenaamstelling kost je 20 euro. Als je een eigen onderneming hebt en de auto hoort bij je ondernemingsvermogen, dan kun je de kosten aftrekken van de winst. De auto hoort namelijk bij de zaken en de kosten die je hebt aan de auto, kunnen dan ook op de zaak worden gezet. Sommige mensen met een eigen bedrijf hebben bewust een auto op de zaak, anderen niet. Het ligt er ook aan wat voor bedrijf je hebt en of dat het wel of niet gunstig voor je is.


Voertuig kopen en tenaamstelling

Wanneer je een voertuig gaat kopen, dan is het goed om te weten hoe dat de tenaamstelling in zijn werk gaat. Om te beginnen koop je de auto vaak bij een RDW erkend bedrijf. Voor de tenaamstelling heb je een geldig Nederlands identiteitsbewijs nodig. Als jij het voertuig op naam van je bedrijf wil stellen dan moet je een kopie van het uittreksel uit het Handelregister laten zien. Er moet op staan dat jij de tekenbevoegde bent. Als je een eenmanszaak hebt dan kun je het kentekenbewijs alleen op naam van een particuliere eigenaar zetten. Als dat is geregeld kun je een voertuig afhalen. Je krijgt dan een verslag, een schriftelijke bevestiging van de transactie. Deze moet je goed bewaren, op het tenaamstellingsverslag staan de eerste vier cijfers van je tenaamstellingscode.
 

Lease auto en tenaamstelling

Als je een leaseauto hebt dan gaat de tenaamstelling anders. Eerst gaat de berijder naar een bedrijf waar de auto af wordt geleverd. Meestal stuurt een bedrijf dan de legitimatiegegevens naar de leasemaatschappij. Dan hoeft een berijder zich ook niet de legitimeren. Dan krijgt diegene een tenaamstellingsbewijs mee. De code gaat naar de leasemaatschappij, die is namelijk eigenaar van het voertuig. De kentekencard gaat vaak ook naar de maatschappij.
 

Auto verkopen

Het kan zijn dat je de auto met een kentekencard wil verkopen. Je geeft dan de kentekencard en de tenaamstellingscode aan de koper. Deze geeft ze af bij het kentekenloket. Hij krijgt dan het eerste deel van een nieuwe code en een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs is dan voor jou bestemd. Het is het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Vervolgens krijgt de koper een nieuwe kentekencard en het tweede deel van de code wordt dan thuisgestuurd. Zorg in ieder geval dat je alle papieren goed opbergt, sommige papieren kun je beter niet bij elkaar bewaren. Maar berg het in ieder geval goed op zodat ze niet zomaar verloren kunnen raken. Je kunt de papieren namelijk nodig hebben wanneer je je auto weer gaat verkopen.   

 

21-11-2015