Is het kenteken na verkoop overgeschreven?

 

 

Als je een auto hebt verkocht, kan het zijn dat je wil controleren of een auto na verkoop is overgeschreven op de nieuwe eigenaar. Je wil uiteraard weten dat het niet meer op jouw naam staat. Als je een voertuig koopt, dan moet het kenteken op naam worden gesteld. Als je een auto koopt van een particulier of een niet RDW erkende garage, dan moet een kenteken over worden geschreven bij een kentekenloket. Als een kentekenhouder is overleden, dan moet het kenteken binnen vijf weken over zijn geschreven op de naam van de nieuwe eigenaar. Maar hoe werkt het overschrijven van het kenteken?

 

 

Werkwijze kenteken overschrijven

Bij het overschrijven van een kenteken, ga je met de kentekencard en de volledige tenaamstellingscode óf het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs samen naar een kentekenloket. Een medewerker zal je dan helpen en het kenteken op de naam zetten van de nieuwe eigenaar. Je krijgt als dat is geregeld twee documenten mee, je krijgt het vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsverslag. Het vrijwaringsbewijs is dan voor de vorige eigenaar. Het verslag is voor de nieuwe eigenaar. Je kunt het verslag herkennen omdat het de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode bevat. Mocht er een kentekencard zijn, dan wordt deze bij het loket doorgeknipt. Deze is dan ook voor de vorige eigenaar. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, dan moet daar een groot kruis doorheen worden gezet en deze is dan ook voor de vorige eigenaar. De nieuwe kentekencard wordt per post verzonden door de RDW. Samen met de kentekencard komt ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Samen vormen ze de volledige tenaamstellingscode (negen cijfers totaal). De tenaamstellingscode moet altijd goed bewaard worden. Let wel goed op dat je deze apart gaat bewaren van de kentekencard. Je hebt de code nodig wanneer je je voertuig over wil laten schrijven.

 

 

 

RDW erkende garage

RDW garageAls je een voertuig koopt bij een RDW erkende garage, dan mag de dealer het kenteken overschrijven. Je kunt ook je auto overschrijven via tenaamstelling.nl en daar alle informatie vinden. Je geeft dan een geldig legitimatiebewijs en het voertuigbedrijf kan dan de tenaamstelling regelen. Je krijgt bij het afhalen van het voertuig het voertuig mee en het tenaamstellingsverslag. Daarop staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. De kentekencard wordt door de RDW per post verzonden. Bij de kentekencard vind je ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Samen vormen ze de complete tenaamstellingscode (negen cijfers). Je hebt vaak volop keuze als je bij een erkende RDW garage gaat kijken naar een andere auto. Je kunt hem vaak ook inruilen of aan hen verkopen. Zorg er dan voor dat alles netjes wordt geregeld en zorg dat je alle papieren bij hebt. Je wil namelijk ook alles zo snel mogelijk geregeld hebben, met de juiste papieren kun je alles direct regelen en kun je op zoek naar een andere auto bijvoorbeeld. Maar je moet ook controleren als ij een auto koopt of het kenteken dan op jouw naam is overgeschreven. Bij de RDW kun je dat altijd nagaan en controleren. Doe dit ook wanneer je je twijfels hebt, of wanneer je gewoon gerust gesteld wilt worden of dat alles goed is gegaan.

 

 

Waarom controleren of het kenteken is overgeschreven?

Om zeker te weten dat een kenteken is overgeschreven, kun je bij het RDW nagaan of dat is gebeurd. Voor jou is het ook belangrijk dat het kenteken op de naam van de ander staat wanneer je je auto hebt verkocht. Als er dan wat gaande is met de auto, of hij is betrokken bij een ongeval, dan komen ze ook niet bij jou maar bij de huidige eigenaar. Ook voor de verzekeringen en de wegenbelasting is het van belang dat het kenteken op tijd over is geschreven. Als de auto niet meer in jouw bezit is, dan betaal je namelijk zelf de verzekering en de wegenbelasting niet meer. Zorg er daarom voor dat je ook het bewijs hebt dat de auto niet meer op je naam staat. Vervolgens kun je soms wel geld terugkrijgen van de verzekeringsmaatschappij. Veel mensen betalen voor een jaar vooruit, maar wanneer je de auto na de vierde maand verkoopt, krijg je geld terug. Dat is ook de reden dat je alles op tijd over moet zetten en ook moet controleren. Je hebt dan namelijk teveel betaald aan de verzekeringen en dat krijg je dus terug. 

 

 

 

04-11-2020