De dagwaarde van je auto bepalen - Het kan online!

Je kunt de dagwaarde van een auto bij de ons opvragen. Je hoeft dan ook niet zelf de waarde van een auto te berekenen. Dit wordt voor je gedaan. Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van je kenteken om de voertuig informatie op te vragen. Dit kun je overigens niet alleen bij de ons doen, maar ook bij diverse andere websites. Wij geven gratis kenteken informatie en via onze gratis informatie kun je eenvoudig doorklikken naar websites die je de beste informatie voor de laagste prijs geven. Deze selectie hebben wij voor jou gemaakt. Daarnaast is het zo dat je ook gebruik kunt maken van een koerslijst om de dagwaarde van de auto te bepalen. Deze koerslijsten vind je niet bij de RDW, maar bijvoorbeeld wel bij de ANWB, de BOVAG en Autoweek.

 

De dagwaarde van de auto is een indicatie

Of je nu gebruik maakt van de koerslijsten of de dagwaarde van de auto bij ons opvraagt, in alle gevallen gaat het om een indicatie van de echte waarde. Het is niet zo dat je de dagwaarde van de auto tot op de euro nauwkeurig te zien krijgt. Dit heeft te maken met het feit dat de staat van de auto, zoals bijvoorbeeld het interieur of de lak, ook een rol speelt in het bepalen van de waarde. Organisaties, zoals ook de RDW, hebben hier geen zicht op en kunnen dit dan ook niet mee laten spelen voor het bepalen van de autowaarde die moet worden weergegeven in de voertuig informatie. Je kunt daarom het beste een uitgebreide waarde indicatie opvragen waarbij een prijsrange wordt gegeven, zet vervolgens zelf op basis van hoe jij de auto in conditie vind in op de prijs of dit aan hoge kant of lager in de range zit.

 

Dagwaarde auto opvragen

 

In hoeverre is de prijs redelijk?

De autowaarde die wordt aangegeven kun je wel goed gebruiken om in te schatten of een prijs voor een auto redelijk is. Hierbij maakt het niet uit of je de auto bij een particulier of bij een autobedrijf wilt kopen. Je kunt de dagwaarde van de auto als gemiddelde nemen. Ziet de auto er veel beter uit en / of komt deze met diverse duurdere toegevoegde accessoires? Dan is het redelijk dat de prijs wat hoger ligt dan de dagwaarde. Je kunt zelf inschatten hoeveel hoger de prijs redelijkerwijs zou mogen liggen. Verkeert de auto in slechtere staat dan gemiddeld? Dan is het redelijk dat je een prijs betaalt die iets onder de dagwaarde van de auto ligt. Ziet een auto er gemiddeld uit en wordt er € 3.500,- voor gevraagd terwijl de dagwaarde € 1.800,- is? Dan is de prijs dus niet redelijk.

Waarde eerlijk of niet

 

Een redelijke prijs van een autobedrijf

Dionne heeft een Citroën Xsara op het oog uit bouwjaar 2002. Ook de waarde van een auto ouder dan 12 jaar is nog goed op te vragen. Deze auto staat bij een autobedrijf te koop voor een bedrag van € 1.350,-. Dionne controleert de dagwaarde van de auto bij de RDW en ziet dat de dagwaarde hier geschat wordt op € 1.500,-. Hierop besluit zij een bezoek te brengen aan de autogarage met het verzoek de auto eens goed te bekijken en te proberen. Zij maakt een proefrit die prima bevalt. De auto rijdt uitstekend. Ondertussen inspecteert zij het interieur en dat ziet er nog als nieuw uit. De buitenkant van de auto is wel een ander verhaal. Er zijn veel kleine deukjes te vinden, wat kleine krassen en een schaafplek op de achterbumper. Dionne krijgt van het bedrijf het voorstel om de auto te kopen voor € 1.250,- en er wordt een nieuwe Apk op de auto gezet. Dionne stelt dat de prijs heel redelijk is. Door de kleine beschadigingen aan de auto is het redelijk dat de prijs wat onder de dagwaarde van de auto ligt.

 

07-05-2017