Het bouwjaar van een auto terugvinden

 

Aan de hand van het kenteken kan de leeftijd van een auto worden bepaald. Er zijn mensen die aan de hand van een kenteken slechts een goede inschatting kunnen maken, maar er zijn ook mensen die de Nederlandse kentekens zo goed in de gaten houden dat zij tot op het seizoen van het jaar nauwkeurig kunnen bepalen wanneer de auto is gemaakt. In Nederland kan het bouwjaar van de auto aan het kenteken worden gezien door naar de eerste letter te kijken. De eerste letter in het kenteken geeft namelijk de indicatie van het bouwjaar. De letters worden in alfabetische volgorde gebruikt op de kentekens van nieuwe auto’s.

 

Uit welk jaar is mijn auto?

Bouwjaar auto op kentekenAls je wilt weten uit welk jaar jouw auto is, dan kun je natuurlijk een inschatting maken aan de hand van de eerste letter in het kenteken. Begint jouw kenteken met JD-75? Dan kun je hieraan zien dat de auto uit bouwjaar 1995 komt. Als je kenteken begint met 02-KD, dan kijk je naar het tweede deel van het kenteken, namelijk de KD. Dit geeft aan dat de auto uit 2020 komt. Iemand die heel goed is in het berekenen van bouwjaren aan de hand van kentekens zal kunnen zien dat deze auto komt uit einde 2020. De auto is gemaakt in de maand november. Om dit te kunnen doen is het wel nodig om te weten wanneer welke letters zijn gebruikt.

 

Hoe oud is mijn auto kenteken?

Je moet goed weten wanneer de letters in kentekens zijn gebruikt. Natuurlijk kun je stellen dat een auto beginnend met een Z nieuwe is, ofwel later is gemaakt, dan een auto die als eerste letter een R heeft. Je kunt ook stellen dat een auto met een S als eerste letter nieuwer is dan een auto die start met een D. Dit betekent dat je wel goed auto’s kunt vergelijken, maar dat je nog altijd niet weet wat het bouwjaar is als je niet weet wanneer welke letters werden gebruikt en hoe lang deze ongeveer in gebruik zijn geweest. Je kunt dus wel bepalen welke auto ouder is als je er twee voor je hebt staan met een kenteken in dezelfde indeling, maar je weet nog niks over het bouwjaar van de auto. Je zult dus de letters moeten leren om het goed te kunnen berekenen. Heb je hier geen zin in? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een kentekencheck doen.

 

Waarom is het bouwjaar van de auto zo belangrijk?

Het bouwjaar van een auto is belangrijk voor het bepalen van de dagwaarde. Een auto uit 2016 is over het algemeen goedkoper dan een vergelijkbare auto uit 2020 bijvoorbeeld. Stel dat je een Volvo V60 wilt kopen en je vindt twee modellen die vergelijkbaar zijn. Beide modellen zien er goed uit en hebben rond de 90.000 km op de teller. Echter, de ene Volvo komt uit bouwjaar 2016 en de andere komt uit 2020. In dit geval zit er een behoorlijk verschil in de prijs door het bouwjaar. De eerste Volvo kost € 14.000,- en de nieuwere Volvo kost € 22.000,-. Dit is natuurlijk een behoorlijk verschil, maar er zit dan ook een behoorlijk wat aantal jaren tussen.

 

 

18-07-2022

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Use of undefined constant php - assumed 'php'

Filename: views/footer_view.php

Line Number: 73