Wegenbelasting en BPM omlaag?

Zou het doorgaan, de wegenbelasting en de BPM omlaag? In een brief die het kabinet heeft getoond staat het toch echt. Daarbij zou de wegenbelasting met gemiddeld tien euro per jaar omlaag gaat en de BPM zou dalen van 2017 tot en met 2020, in totaal met wel 12%. Het kabinet heeft een voorstel gedaan om de wegenbelasting met 2% te verlagen. Het zou gemiddeld tien euro per jaar zijn. Het verlagen van de wegenbelasting, is iets waar de ANWB al jaren mee bezig is. Misschien is het dan nu zover en gaat het echt gebeuren. Veel mensen kijken er naar uit en vinden dat het al jaren zover mag zijn. We betalen als je het zo bekijkt al erg veel voor een auto, dan ook nog BPM en wegenbelasting. Het is allemaal bij elkaar ook een flink bedrag, maar we kunnen vaak niet zonder auto. Dat is dan ook de reden dat de overheid gerust deze kosten in kan voeren en er aan kan verdienen. Je moet namelijk wel betalen want je hebt de auto nodig voor bijvoorbeeld je werk. Het zou dan goed zijn als de kosten nu eens naar beneden gingen. Veel mensen zijn er blij mee, maar willen eerst zien dat het ook echt zover komt. De kans is groot dat de plannen doorgaan. Iedereen zal het gaan merken, al is het soms maar een paar euro op jaarbasis, de wegenbelasting zal naar beneden gaan. De mensen die voor de auto wegenbelasting moeten betalen zullen dus geleidelijk aan merken dat de kosten lager worden. Toch zijn er ook mensen die denken dat andere kosten dan weer omhoog gaan.    

 

Aanschafbelasting auto

Doordat de aanschafbelasting van de auto’s verlaagd wordt met in totaal 12% tussen 2017 en 2020, wil dat zeggen dat een nieuwe auto goedkoper wordt in de aanschaf. Maar dan zou wel de verlaging ook echt doorberekend moeten worden in de consumentenprijzen. Het is nog even de vraag hoe dit er precies uit komt te zien, maar het zou wel een goede keuze zijn wanneer de kosten naar beneden gaan. Veel mensen staan er voor open en zijn dan ook benieuwd hoeveel dat in totaal gaat zijn. Dit kan een flink bedrag zijn, maar het ligt er ook aan wat voor auto je gaat kopen en wanneer, wat dan de kosten zullen zijn. Daarom moeten we nog even geduldig afwachten wat de voordelen gaan zijn in de praktijk voor ons als autobezitters.

 

belastingdienstWegenbelasting verhogen

Maar er is nog meer. Het kabinet wil namelijk de wegenbelasting voor verouderde dieselauto’s zonder roetfilter verhogen met ongeveer 15% per 2019. Het doel daarbij is dat eigenaren van deze auto’s het voertuig gaan vervangen. Dit kunnen zij dan ook het beste doen tussen nu en de komende 3,5 jaar. Soms kan daarbij gebruik worden gemaakt van de sloopregeling, maar dat kan niet altijd. Daarover kun je wel informeren of dat bij jou in de regio toevallig mogelijk is. Hier zijn de meeste mensen het wel mee eens. Er rijden namelijk veel auto’s op de weg die je echt ruikt als ze gas geven of wanneer ze ineens remmen. De dieselgeur is erg belastend voor het milieu, maar ook veel mensen hebben er last van. Mensen moeten er van hoesten dus het is voor mens, dier en milieu beter wanneer deze auto’s zo snel mogelijk van de weg gaan. Toch zijn er ook mensen die de auto’s bewonderen en de auto als hobby hebben, zij vinden het uiteraard niet prettig. Maar er moet door de overheid ook naar het milieu gekeken worden en dan hebben ze een goede keuze gemaakt. Als deze auto’s op de weg blijven, moet er ook voor betaald worden want ze richten meer schade aan dan nieuwe energiezuinige auto’s.

 

Geen voordelen meer bij zakelijke hybride

Er zou geen  belastingvoordeel meer zijn voor de zakelijke hybride. De overheid wil de fiscale stimulering van (plug-in-)hybride auto’s in de zakelijke markt afbouwen. Deze auto’s zullen vervolgens ook aan particulieren worden verkocht, een hybride past namelijk bij het rijgedrag van een particulier (als deze veel korte ritten maakt en zelf brandstofkosten betaalt). De zakelijke hybride heeft een lagere periode veel voordelen gekend, maar dit zou gaan stoppen. Voor mensen die daar voordeel bij behaald hebben, zullen dat niet prettig vinden, maar nu hebben andere mensen hier voordeel mee. Er zijn dus veel veranderingen die plaats gaan vinden, sommige voor de een voordelig en anderen wat minder. Zo worden er ieder jaar veranderingen doorgevoerd. De wegenbelasting en de BPM zullen nu omlaag gaan en daar kunnen veel mensen van profiteren.

 

31-01-2016