Voertuiggegevens schriftelijk opvragen

Je hebt de RDW voertuiggegevens soms nodig, deze kun je dan schriftelijk opvragen. Je voertuig moet op naam  geregistreerd staat, de gegevens staan dan in het kentekenregister van de RDW. Daarin vind je de actuele en historische persoons- en voertuiggegevens (tot negen jaar terug). Er bestaan verschillende situaties waarbij je de geregistreerde gegevens in zou willen zien. Het kan zijn dat je je vrijwaringsbewijs kwijt bent en de verzekering heeft een overzicht nodig van de kentekens die op je naam staan of hebben gestaan zodat de verzekering stopgezet kan worden. Dan kun je de gegevens opvragen bij de RDW. Dit neemt niet veel tijd in beslag, maar soms kunnen de gegevens niet online aan worden gevraagd. Let er wel goed bij op dat je alle benodigde aanvraagformulieren ook meestuurt, zodat alles meteen afgehandeld kan worden. Je kunt online heel goed lezen wat je wel online aan kunt vragen en wat er schriftelijk aangevraagd moet worden. Soms zijn er kosten aan verbonden om gegevens bij de RDW op te vragen, maar ook veel gegevens kun je gratis opvragen. De RDW geeft duidelijk aan wat gratis is en waar je voor moet betalen. Betalingen kunnen meteen met iDeal verricht worden en dan is alles meteen geregeld. Je voertuiggegevens kun je bij de RDW dan ook snel en gemakkelijk opvragen.   

 

Online opvragen gegevens

Er zijn een aantal online diensten waarbij je geregistreerde gegevens snel op kunt vragen. Je kunt bijvoorbeeld de voertuiggegevens online raadplegen. Je kunt dan een Nederlands kenteken invoeren en dan kun je de gegevens raadplegen. Het is ook mogelijk om je huidige voertuigen te bekijken en dan kan er een gratis overzicht op worden gevraagd van de voertuigen die je nu hebt (waarvan je als aansprakelijke staat geregistreerd). Daarvoor heb je wel je DigiD code nodig. Als je de gegevens tot negen jaar terug in wilt zien dan kun je deze ook opvragen met je DigiD code en met iDeal. Er zijn ook gegevens die je op kunt vragen en dan zelf uit kunt printen. Het ligt er echt aan welke gegevens je nodig hebt, of je de eigenaar bent van het voertuig en wat je dan wel en niet aan kunt vragen. Er zijn ook gegevens die je alleen op kunt vragen wanneer jij de eigenaar bent van het voertuig. Dit moet je dan ook aan kunnen tonen en dan kunnen de gegevens ook snel worden opgevraagd.

Ideal betalen RDW

Schriftelijk verzoek

RDWWanneer je de tellerstanden van je voertuig wil ontvangen welke bij de RDW zijn geregistreerd, dan kun je een schriftelijk verzoek indienen. Je krijgt dan een overzicht van de tellerstandhistorie. Let goed op want dit kan alleen de eigenaar/houder van een voertuig doen. Het kan zijn dat de eigenaar of de houder van een voertuig komt te overlijden. De nabestaanden kunnen dan de gegevens van de overledene in het kentekenregister van de RDW inzien. Daarvoor moet er wel bewijs zijn waaruit de relatie tot de overledene inzichtelijk wordt gemaakt. Er kan hierbij wel alleen een schriftelijk verzoek in worden gediend om de gegevens in te zien. Zorg dat je van tevoren weet welke gegevens je nodig hebt, zodat je alles kunt verzamelen. Als nabestaanden gegevens in willen zien, dan kan het zijn dat er jaren geleden iemand voor gemachtigd is, diegene kan de gegevens dan nu ook opvragen en zorgen dat alles wordt geregeld. Soms kan het voorkomen dat de RDW extra gegevens nodig heeft, maar dat wordt dan gemeld. Normaal gesproken kan alles snel worden geregeld als je voertuiggegevens nodig hebt.

 

Gegevens opvragen

Je kunt zelf de voertuiggegevens opvragen. Neem even de tijd om in kaart te brengen wat je nodig hebt. Aan de hand daarvan kun je bij de RDW kijken hoe je dat op kunt vragen, online of schriftelijk. Soms kan het op beide manieren, kies dan de manier die jij het meest prettig vindt. Het is goed om alles goed na te lezen, zodat je alle stappen meteen goed doorloopt. Hierdoor voorkom je dat het fout gaat en dat je langer moet wachten. Als je vragen hebt over het aanvragen van de gegevens, dan kan er altijd met de RDW contact op worden genomen en dan kunnen zij je vragen beantwoorden. Het gaat er nu om dat je de gegevens aan kunt vragen die je nodig hebt en dat je snel wordt geholpen. De gegevens kunnen namelijk snel en gemakkelijk op worden gevraagd, ervaar de gemakken zelf bij de RDW.        

 

07-12-2015