RDW kenteken wordt vernieuwd

Er komt een nieuw RDW kenteken aan. Aan het uiterlijk zal niets veranderen, maar de RDW is wel begonnen met het testen van een nieuw RDW kenteken. Het nieuwe RDW kenteken is anders ten opzichte van andere kentekens doordat er een chip in het nieuwe kenteken zit. Door een chip in het kenteken te plaatsen wil de RDW de strijd aangaan met valse kentekenplaten.  

 

40.000 valse RDW kentekens in omloop

 

Er zijn naar schatting ongeveer 40.000 valse RDW kentekens in omloop. Deze kentekens worden vaak gebruikt door criminelen die de valse nummerplaten op hun auto monteren en de auto vervolgens als vluchtauto gebruiken. Mensen die geen zin hebben om te betalen voor hun brandstof en daarom maar gewoon doorrijden, maken ook regelmatig gebruik van een vals RDW kenteken. Wie een RDW kenteken check zou doen zou zien dat het kenteken en de specificaties zoals die zijn opgegeven in de RDW voertuiggegevens niet helemaal overeen komen. Overheidsinstellingen zijn echter van plan om een nog snellere manier van een RDW kentekencheck te doen. Langs de weg moeten er lezers geplaatst worden die direct de chip van een vals kenteken uit kunnen lezen. Op het moment dat een vals kenteken langs zo’n chiplezer rijdt, kan de politie het voertuig met een vals kenteken sneller lokaliseren en oppakken.  

 

Zorgen om privacy met nieuwe RDW kenteken

 

Behalve boeven zal iedereen er voor zijn dat mensen met valse RDW kentekens sneller opgepakt kunnen worden. Deze nieuwe manier van een RDW kentekencheck roept echter wel vragen op over de privacy. Wie garandeert er dat er in de toekomst niet intensiever gecontroleerd gaat worden en dat de overheid een kenteken check uit gaat voeren op iedere auto, bijvoorbeeld om te kijken of er geen belastingfraude wordt gepleegd. Nu al heeft de belastingdienst inzage in NAP tellerstanden. NAP is een middel om tellerfraude tegen te gaan. DitRDW kenteken wordt gedaan door bij bijvoorbeeld een apk keuring de tellerstand te noteren. De NAP is een effectief middel in de strijd tegen tellerfraude. Het is echter maar de vraag of het wel wenselijk is dat de overheid dit soort middelen kan gebruiken om na te gaan waar de burgers zich begeven en hoeveel ze met een auto rijden. Deze zorgen zijn er ook om het nieuwe RDW kenteken. Vooralsnog is er geen privacy gevaar, omdat aan de hand van deze chip de route van een individueel voertuig niet gevolgd kan worden.

04-09-2015