Kilometerstand controleren: Hoe en welke uitslagen zijn er?

kilometerstand controlerenDe kilometerstand controleren is belangrijk als je een auto gaat kopen. Ruim 1 op de 20 auto’s heeft een teruggedraaide teller. Bij een auto met een teruggedraaide teller lijkt het alsof de auto minder kilometers heeft gereden, maar dat is natuurlijk niet zo. Een dergelijke auto heeft meer onderhoud nodig en de kosten van zo’n auto zijn natuurlijk hoger. De vraag is natuurlijk: hoe kan je de kilometerstand contoleren.  

 

 

De kilometerstand controleren met het kenteken in de hand!

 

De kilometerstand controleren is gelukkig niet zo heel moeilijk. Er is een manier om aan de hand van het kenteken de tellerstand te controleren. Dat is nodig ook, want het nadeel van tellerfraude is dat je deze niet zo snel ziet. Natuurlijk, als een auto een fors teruggedraaide teller heeft, dan zie je wel dat de auto meer slijtage heeft, dan dat je eigenlijk bij zo’n auto zou verwachten. Maar waar de teller beperkt wordt teruggedraaid, daar zie je het niet. De kilometerstand controleren kan heel makkelijk door een RDW check / NAP check te doen. Een RDW NAP check is een km stand controle aan de hand van het kenteken. De kilometerstand checken vereist alleen dat je weet hoeveel de teller op dit moment aangeeft en wat het kenteken van de auto is, en natuurlijk een internetverbinding, want de tellerstand controleren gaat volledig online. Je kunt naast de tellerstand controle ook een beroep doen op andere RDW voertuiggegevens. In het artikel 'Welke informatie kan je achterhalen met een RDW check' besteden we aandacht aan de aanvullende controle mogelijkheden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.  

 

Welke uitslagen zijn er mogelijk bij de kilometerstand controle?

 

Als je een kilometerstand check hebt gedaan dan zie je daarna niet hoeveel kilometer exact een bepaalde auto heeft gereden. Na de kilometerstand check krijg je een uitslag die kan luiden: logisch, onlogisch of geen oordeel mogelijk. Een uitslag is logisch als de kilometerstand op blijft lopen. Bij de kilometerstand kilometerstand controlerencontroleren ga je immers kijken of de teller niet is teruggedraaid. Als een auto opeens minder kilometer op de teller heeft dan een jaar ervoor, dan is de stand dus onlogisch. Ook voor een onlogische uitslag zijn verklaringen te bedenken, bijvoorbeeld dat de teller op nul is gesprongen, of is vervangen. De kilometerstand controleren kan ook opleveren dat er geen oordeel mogelijk is. Dit is het geval als een kilometerteller van een heel afwijkende standaard is en een cijfer teveel heeft. Ook is een uitslag niet mogelijk als er minder dan 2 standen beschikbaar zijn. Jaarlijks worden er ruim 6.000.000 standen vastgelegd, dus dat probleem neemt snel af.

30-08-2015