Exportcijfers auto juli en augustus

Ben je benieuwd naar de exportcijfers van auto’s in de maanden juli en augustus? Daarover kun je in deze blog meer lezen. De import, maar ook de export van personenauto’s stijgt nog steeds vergeleken met 2014. De import van de personenauto’s blijft ook maar groeien, in juli is dat 32% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het meest populair zijn de Volkswagens Golf en de Polo (van 2014), in 2006 was dit het aantal Aygo’s wat de overhad had, maar ook de 107. De export van de maand juli, op het gebied van de personenauto’s met recht op BPM teruggaaf (vanaf 2006), ligt bijna 3% boven de export in dezelfde periode van 2014 (van januari tot en met juli). Opvallend blijven in de export het aantal Kia Sportage’s en de Nissan Juke’s van recente bouwjaren

 

Import en export augustus

import autoIn augustus is de import nog steeds 30% meer dan in dezelfde periode van 2014. Er zijn in augustus 2015, 25% meer importauto’s dan in augustus 2014. Bouwjaar 2014 is duidelijk het zwaartepunt, toch is ruim 80% van de import verspreid over diverse bouwjaren en modellen. De export van personenauto’s met recht op BPM teruggaaf stijgt nog steeds ten opzichte van 2014.

 

Controleren van schade op import auto’s

exportcijfersDe controle van de schade op import auto’s is belangrijk. De reden dat er veel schadeauto’s worden geïmporteerd, is omdat er veel minder BPM betaald hoeft te worden. Dit heeft er mee te maken dat de auto minder waard is en dat er dus ook minder belasting betaald hoeft te worden over de auto’s. Maar wanneer je zelf een schadeauto gaat importeren, is het verstandig om eerst te kijken of het voordelig is om de auto te importeren. Er wordt daarbij gekeken of dat er belasting betaald moet worden, hoeveel dat is en wat er bespaard kan worden en van daaruit kan de keuze gemaakt worden. Hoe hoog de belasting is die betaald moet worden, hangt af van een aantal factoren. Daarbij geldt dat hoe meer de auto waard is, hoe meer belasting er betaald moet worden. Daarom een aantal tips:

  • Als je een schadeauto wil laten importeren, is het goed om je eerst te laten informeren over hoe het werkt als je een schadeauto gaat importeren. Dit kan per land wisselend zijn. Vraag daarom goed na wat de opties zijn en wat het je gaat kosten.
  • Je kunt de schadeauto het beste goed laten taxeren. De waarde van de auto wordt dan op een objectieve manier bepaald. Hierdoor weet je meteen hoeveel belasting er geheven wordt over de auto.
  • Er mag een schadeauto geïmporteerd worden uit een ander land, maar soms kan importeren nadelen met zich meebrengen. Als de auto geïmporteerd is, moet de auto eerst goed worden gekeurd door de RDW. De RDW bepaalt dan of dat de auto wel of niet op de weg mag met de beschadigingen die de auto heeft. Als de RDW de auto niet goedkeurt, dan krijg je een auto met een WOK status. Dat wil zeggen dat de auto pas op de weg mag wanneer alle beschadigingen zijn gerepareerd. Let er daarom bij het importeren al goed op, of dat de auto wel of niet op de Nederlandse wegen mag rijden. Als je auto namelijk een WOK status krijgt dan kan dat je veel geld en tijd kosten.
  • Dan is het nog verstandig om de beschadigingen van de auto pas te laten controleren wanneer de belastingdienst en de RDW de auto hebben goedgekeurd. Wanneer de beschadigingen al zijn gerepareerd, voordat de belastingdienst de auto heeft gezien, zal de dienst de waarde van de auto ook hoger inschatten. Dat wil voor jou dus zeggen dat er dan meer voor de auto betaald moet worden.  

 

Tips gebruiken

De bovenstaande tips geven je een duidelijk beeld van hoe het er aan toe gaat als je een auto gaat importeren en waar je op moet letten. Daarnaast is het goed om te bekijken wat het je op kan leveren. Soms moet je namelijk veel tijd en energie stoppen in het voor elkaar krijgen dat de auto voldoet aan de richtlijnen. Het is daarom beter dat je de tijd neemt om te onderzoeken of dat de auto hier wel of niet mag rijden. De import en exportcijfers blijven nog steeds groeien, dus er maken veel mensen gebruik van het importeren van auto’s. Je kunt nu zelf bekijken of dat voor jou voordelig is of dat je liever hier een auto koopt. 

04-01-2016