Een kenteken bouwjaar overzicht opvragen

Veel mensen kunnen aan de hand van het kenteken het jaartal waarin de auto is gebouwd zien. Dit is ook goed mogelijk, want de kentekens in Nederland staan met het bouwjaar in verband. Toch is het de laatste jaren wel wat lastiger geworden om aan het kenteken te zien hoe oud een auto nu precies is. In Nederland is het zo dat de eerste letter in het kenteken in verhouding staat tot het bouwjaar. De letters die worden gebruikt voor kentekens worden in alfabetische volgorde gebruikt.

 

Letters worden in alfabetische volgorde gebruikt in het kenteken

De autoleeftijd is dus goed te zien aan het kenteken, maar alleen wanneer je een beetje bijhoudt wanneer welke letter voor is gekomen. Het is namelijk zo dat de ene letter vrij lang is gebruikt, terwijl de opvolgende letter misschien maar weer een paar maanden is gebruikt. Er zijn jaren waarin er drie of vier letters zijn gebruikt op de eerste letterpositie in het kenteken. Stel dat er in een jaar tijd de letters R, S en T zijn gebruikt, dan weet je dus dat de voertuigen met een R aan het begin van het jaar zijn gemaakt en dat die met een T aan het einde van het jaar. De voertuigen met een kenteken dat start met een S als eerste letter zijn precies hier tussenin gemaakt.

 

Kenteken letters op alfabet van bouwjaar auto

 

Hoe oud is mijn kenteken?

Als je wilt weten hoe oud je kenteken is, dan kun je natuurlijk zelf een inschatting maken aan de hand van de eerste letter op het kenteken. Hiervoor is het, zoals eerder aangegeven, wel belangrijk dat je enkele speerpunten hebt. Weet jij niet goed hoe je aan de hand van kentekens uit Nederland het bouwjaar kunt zien, dan is er natuurlijk nog geen probleem. In dat geval kun je gewoon een kentekencheck doen bij de RDW (deze link verwijst naar informatie over het RDW, niet naar de website van de RDW). Je krijgt dan het bouwjaar van je auto te zien, maar dat is niet alles. Want je kunt via het kenteken nog meer informatie over een auto opvragen dan alleen het bouwjaar van de auto, maar daar gaan we nu verder niet op in.

 

Kenteken bouwjaar

 

Voorbeelden van autoleeftijd aflezen

Stan wil een BMW 5 serie kopen en gaat online op zoek naar aangeboden tweedehands modellen. Hij komt twee modellen tegen die hem erg aanspreken. Helaas staat er bij allebei geen bouwjaar vermeld, maar de kentekens zijn wel helder in beeld op de foto’s. De ene BMW start met PN in het kenteken en de andere start met TR in het kenteken. Stan weet dat zijn huidige auto start met JD en deze auto is uit bouwjaar 1995. Op basis hiervan rekent hij uit dat de eerste BMW waarschijnlijk uit 1996 komt en de tweede uit 1998. Dit verklaart ook de iets hogere prijs van de tweede BMW, want deze is ongeveer twee jaar jonger.

Fenna wil een Suzuki Swift kopen en zij komt twee tweedehands exemplaren tegen die haar erg aanspreken. Alleen bij de eerste auto ziet zij een bouwjaar staan. Dit is bouwjaar 2000 met een kenteken dat start met 85-FR. De andere Suzuki Swift heeft geen bouwjaar erbij staan, maar het kenteken begint met 06-JN. Op basis hiervan berekent Fenna dat deze auto waarschijnlijk uit bouwjaar 2002 komt.

 

autoleeftijd

 

 

07-02-2017