Schadeverleden controleren met autohistorie check

Wie een goede investering wil doen bij het kopen van een occasion, moet verschillende belangrijke stappen ondernemen voor het koopcontract van de tweedehands auto officieel wordt getekend en het geldbedrag van de auto in kwestie wordt overgemaakt naar de verkoper. Eén van de dingen die je in ieder geval moet doen als consument bij het kopen van een occasion, is het controleren van het schadeverleden van een auto. Meer over het schadeverleden van een voertuig en het schadeverleden controleren met autohistorie check, lees je in dit artikel.

 

Wat is het schadeverleden auto?

schadeverleden autoHet schadeverleden van een auto wordt ook wel de schadehistorie van een voertuig genoemd en betreft het geheel aan schades en reparaties die een voertuig ooit heeft gehad. Heeft een auto in 2008 bijvoorbeeld een klein eenzijdig ongeluk gehad waardoor er een deuk in de bumper zat, is dezelfde auto in 2010 betrokken geweest bij een botsing en was hierdoor de passagiersdeur beschadigd en moest in 2011 de accu van de auto vervangen worden? Dan worden al deze aantekeningen van schade meegenomen in het rapport met het schadeverleden van de auto.

Het verzamelen van informatie voor het schadeverleden van een auto gaat als volgt. Iedere keer als een auto bij de garage komt voor een reparatie, wordt dit genoteerd door de garage in kwestie. Er wordt opgeschreven wat er precies aan de auto kapot is of was, of dit gerepareerd is en zo ja, hoe dit gedaan is. De informatie die de garage noteert, wordt ook doorgegeven aan de RDW onder vermelding van het kenteken van het voertuig. De RDW zorgt er vervolgens voor dat alle informatie in het online dossier van de auto komen, ofwel in de database van de RDW. Alle informatie samen met betrekking tot de geleden schade door een auto, wordt het schadeverleden of de schadehistorie genoemd en is op te vragen met de online RDW check.

 

Schadeverleden controleren: wanneer interessant?

Het controleren van het schadeverleden van een voertuig is vooral interessant bij het aanschaffen van een occasion. Deze occasion kan er namelijk van binnen en van buiten nog zo goed uit zien, maar dit betekent niet dat de occasion daadwerkelijk van goede kwaliteit is. Stel, je wil een occasion kopen die enkele jaren geleden veel schade heeft geleden door een groot ongeluk. Dan wil je dit toch weten? Om er daadwerkelijk achter te komen wat de kwaliteit van een occasion is door het verleden van de auto te achterhalen, kies je bij het aanschaffen van een occasion altijd voor het uitvoeren van een autoschade check. Een autoschade check is een tool voor het autoverleden natrekken online op basis van het kenteken van het voertuig in kwestie. Hoe de tool precies werkt, lees je in onderstaande alinea.

 

Schadeverleden controleren met autohistorie check: stappenplan

Het uitvoeren van een schadecheck voor verleden auto checken, is erg eenvoudig. Volg je onderstaande vijf stappen, dan weet je binnen enkele minuten wat het schadeverleden van een voertuig is:

  1. Vul het kenteken in van de auto die je wil controleren en klik op ‘volgende’. Heb je dit gedaan, dan opent er een nieuw scherm met tabellen met informatie over de auto in kwestie.
  2. Zoek in de tabel naar ‘schade verleden’ en klik op ‘opvragen’. Er opent wederom een nieuw scherm met informatie als je dit hebt gedaan.
  3. Het eerder door jou ingevulde kenteken wordt nogmaals getoond. Controleer of het kenteken klopt en klik op ‘volgende. Opnieuw wordt er een nieuw scherm geopend.
  4. Kies welke informatie jij wil ontvangen voor de auto met het kenteken dat je hebt ingevuld. Je kunt alleen het schadeverleden achterhalen, maar ook het aantal eigenaren, de waarde van de auto en of de kilometerstand van de auto logisch is. Hoe meer je kiest, hoe meer je moet betalen voor de check. Wil je het schadeverleden controleren, dan kies je ‘schade verleden’ en klik je op ‘volgende’.
  5. Betaal het door jou verschuldigde bedrag voor het achterhalen van het schadeverleden en vul je gegevens in. Heb je dit gedaan, dan krijg je het schadeverleden rapport via e-mail toegestuurd.
18-04-2016